Казват, че малките неща в живота са онези, които ни правят истински щастливи. Повечето от нас биха се съгласили, че дребна печалба от лотарията, усмивка от непознат или любимата песен по радиото биха ни накарали да се чувстваме по-ведри в ежедневието.

Но екип учени от Университета на Лондон се заели да прецизират измерването на щастието в по-голяма степен. Те работят над скала, която ще се признава по същия начин както се приемат резултатите от различни медицински индекси като този за телесна маса и сърдечен пулс.

За целта група от 80 доброволци се подлага на серия от приятни (например малка сума от лотарията) и неприятни (например потапяне на ръцете в ледена вода) изживявания. След това учените трябва да ги подредят по скала от -100 (най-неприятните) до 100 (най-приятните).

За да измерят реакциите на хората на различните случки, те използват специални електромагнитни ленти, поставени на главите на доброволците. Лентите улавят мозъчни сигнали, излъчвани от участниците, когато например опитват различни видове шоколад, слушат мелодична музика или пък гледат неприятни снимки като на паяци и развалени зъби.

Резултатите от теста показват, че като цяло жените са по-склонни да се наслаждават на живота и техните изживявания стигат средно до 66,4 пункта. На свой ред мъжете изглеждат по-мрачни и стигат средно до 58,2 пункта.

Оказва се още, че изживяването, което е най-вероятно да ви достави удоволствие е неочакван късмет - на него участниците реагират с 82,9 пункта от максимум 100 на положителната скала. На другата крайност е слушането на цигулар, който свири ужасно - -55,7 пункта при лошите изживявания.

„Създаването на скала като тази ни показва, че съществуват определени неща, които можем да контролираме в ежедневието си, за да повишим нивото на щастието си“, обяснява др. Функ Балфур, клиничен психолог.

„Независимо дали става въпрос за слушането на хубава музика, отправянето на комплимент или обръщането на повече внимание на близките ни, всичко това в различна степен ни кара да се чувстваме по-добре“.