Есента често чувстваме, че силите ни са изчерпани. Дните стават по-къси, мотивацията ни спада и искаме просто да нагласим алармата, за да се събудим през пролетта, пише Bright Side.

Блогърът Яна Горбовска препоръчва 10 въпроса, които може да си зададете, когато се почувствате потиснати.

1. Кога последно пихте вода?

Ако е било преди повече от половин час, изпийте чаша вода и просто си поемете дъх за момент.

2. Кога последно ядохте?

Ако е било преди повече от два или три часа, хапнете нещо – за предпочитане богато на въглехидрати. Ще се изненадате колко по-лесно се решават някои проблеми, когато сте сити. Мозъците ни са странни машинки. Когато сме гладни, вместо да ни накарат да отидем до магазина или до най-близкия хладилник те често ни въвличат в размисли над нерешими въпроси.

3. Кога последно тренирахте?

Обездвижването е като черна магия, която извиква демоните на депресията и изтощението. Човек би помислил, че ако поседи на тишина и спокойствие, това ще му помогне да натрупа енергия, но не е така. Ние непрекъснато се нуждаем от движение и не можете просто да почерпите енергия от нищото. Най-добрият начин да се заредите и с нови сили и с радост, е да се разходите или да потичате за половин час. Потренирайте във фитнеса, покарайте колело. Един час движение ще ви накара да се чувствате пъти по-добре.

4. Кога последно завършихте нещо?

Понякога се чувстваме безпомощни, когато не виждаме резултат от усилията, които полагаме. Ето как да се справите с това: преминете към друга задача, която можете да завършите. Напишете писмо. Направете плейлист. Изчистете стаята. Направете нещо – каквото и да е – което ще ви даде чувство за контрол над живота ви и за постигната цел.

5. Кога последно ядохте плод?

За съжаление тук нищо не се решава незабавно. Но дори веднъж да хапнете някой плод, това може да ви помогне да освободите ума си от неприятните чувства.

6. Кога последно „се потупахте по рамото“?

Често очакваме похвали и благодарност от другите, по начина, по който детето се надява да получи одобрение от родителите си. Но когато сме възрастни, трябва сами да си бъдем родители. И дори да желаем похвалите на околните, няма причина да не се потупаме по гърба сами, когато го заслужаваме. За някои хора това е доста трудно, но може и си струва да се научи. Всеки има нещо в себе си, което харесва – важно е да го откриете и да го превърнете в своя опора.

7. Кога за последно спахте? Колко време?

Дори и да сте спали през нощта, ако не е било повече от шест часа, тогава всички проблеми, които трябва да решите, няма да се решат до момента, в който не получите осем пълни часа почивка. Ако не е възможно да избегнете взимането на решение, тогава поискайте помощ от някой, който се е наспал. Дори това, което ви казва, да ви раздразни, най-вероятно е тя или той да са прави там, където вие грешите и ви трябва само да поспите още малко, за да го осъзнаете. Няма част от мозъка и от тялото ви, която да не страда, ако не се наспите достатъчно.

8. Кога последно казахте нещо хубаво на някого?

Този трик работи винаги, навсякъде и по всяко време. Намерете човек, когото познавате, помислете какви са талантите му и намерете истинска причина да го похвалите. Отчетете заслугите на хората, когато го заслужават и наблюдавайте какъв ефект има това върху собствените ви мисли и чувства.

9. Прегърнахте ли някого в последните два дни? Колко пъти?

Прегръдките са едно от най-важните неща в живота. Децата, които не получават достатъчно от тях, могат да станат тревожни и раздразнителни възрастни. Възрастните, които не получават достъчно от тях, се разболяват по-често и се уморяват по-бързо. Ако известно време не сте прегръщали някого, не се срамувайте да си поискате прегръдка. Ако нямате човек наблизо, прегърнете кучето или котката. Пет минути топлина могат да спасят света, да не говорим за силите и настроението ви.

10. Изтощавали ли сте се скоро (физически или психически)

Имате страшно много работа и не спирате да се разправяте с близките си хора. Изглежда като нещо, с което може да се справите, но когато проблемите се натрупат, могат да изсмучат всичките ви сили. Ако сте направили всичко, което трябва да се прави, намерете си спокойно място, където да легнете и да си починете. Поемете дълбоко въздух за пет секунди, задръжте и издишайте за осем. Повторете. Полежете така около десет минути, концентрирайки се върху дишането си, а не върху мислите, които идват в ума ви.

Грижете се за себе си.

Източник: Bright Side