Когато отношенията в семейството не вървят, децата усещат напрежението най-силно. Ново проучване доказа, че здравето на момичетата е по-уязвимо и те страдат повече в сравнение с момчетата.

Разводът се отразява децата, които много преди той да стане реален факт, са свидетели на караниците на родителите си и на обтегнатите им отношения в дома. Екип американски учени от университета на Илинойс, доказа, че както физическото, така и психическото здраве на момичетата е по-засегнато в сравнение с това на момчетата. А негативните последици се запазват за по-дълго време.

Учените наблюдавали в продължение на години 90 000 младежи на 13-годишна възраст - като проследили общото им здраве, депресивните състояния и колко от тях са станали пушачи. Така установили, че разводът се отразява и на трите фактора, а здравето на тийнейджърите е по-лошо в сравнение с това на връстниците им в стабилни семейства.

„Здравето на момичетата е по-зависимо от структурата на семейството“, обяснява Андреа Белер, която е специалист по взаимоотношения в семейства с един родител. И допълва: “Ние установихме, че ако биологичният баща отсъства, психичното здраве на подрастващите е по-лошо, а пушенето – чест навик.“

Раздялата на родителите се отразява по-силно на момичетата, особено, ако по време на развода, те са във възрастта 6-11 години. Те се по-уязвими и с по-лабилно здраве, по-лесно изпадат в депресия и, ако живеят с един родител, при съжителството му с друг партньор, мащеха или в каквато и да е нетрадиционна семейна структура, обобщава Белер.

Източник: Новите родители