18-годишна австрийка даде родителите си на съд за това, че са публикували във фейсбук нейни детски фотографии без разрешението ѝ, пише thelocal.at.

По думите на младата жена от 2009 г. насам те превръщат живота ѝ в кошмар и я карат да се чувства неудобно и неловко, тъй като са нейни интимни снимки от детството. На някои от кадрите тя, още като съвсем малка, седи на гърне или се разхожда в пелени.

Адвокатът на момичето Майкъл Рами смята, че шансовете на клиентката му да спечели в съда са доста високи.

"Те не чувстваха никаква вина и не се ограничаваха, беше им все едно дали на снимката се вижда, че седя на гърнето, или лежа гола на леглото. Всеки момент беше фотографиран и обнародван“, казва младата жена.

Родителите отказали да свалят смущаващите снимки от мрежата и дъщеря им се обърнала към съда. Бащата смята, че тъй като е автор на фотографиите, има право да ги публикува свободно.

Такова дело в Австрия се разглежда за първи път, посочва изданието. То е насрочено за ноември и може да стане прецедент и за други деца, чиито снимки се публикуват без тяхно разрешение в социалните мрежи.

Ако адвокатът на момичето успее да докаже, че въпросните снимки, публикувани във фейсбук, са нарушили нейното право на личен живот, родителите може да загубят делото.

Във Франция вече предупреждават родители за вредата от разпространението на детски снимки във фейсбук. Това се отнася най-напред за безопасността на деца, чиито фотоси могат да привлекат сексуални маниаци. За снимка, която би могла да предизвика обида у детето в бъдеще, глобата може да е в размер на 45 000 евро или една година затвор.

Еми Спасова

От Новите родители