Депресията е състояние, което не трябва да се подценява, защото може да доведе човек до ръба на живота, а понякога – и отвъд него.

Малко неща могат да помогнат, когато някой страда от депресивни състояния.

Едно от тях са домашните любимци. Ето как може да подействат домашните любимци на хора, които страдат от депресия:

1. Компания. Домашните любимци дават безусловна е безкористна любов. Те са в състояние да ви дадат цел и смисъл, да ви освободят от чувства като самота и неудовлетвореност. А те са в основата на депресията, която може да последва. Самото присъствие на домашния любимец вкъщи може да те накара да се почувстваш по-малко самотен, изолиран и да даде чувство на спокойствие.

2. Увеличава физическата активност. Домашният любимец (особено ако е куче) изисква редовна физическа активност. Кучето например не може да пропусне  разходка, при това поне два пъти на ден. Вкъщи всеки домашен любимец се нуждае от почистване, от къпане, хранене и други грижи. Физическата активност от своя страна повдига духа и ни държи във форма. Разходките с кучето и игрите определено повдигат настроението и потискат симптомите на депресия. Това е добър стимул за физическа активност.

3. Рутина и отговорност. Домашните любимци изискват внимание и грижи, което е чудесен начин да се създаде дневен режим. Ако човек си има нещо като рутина, това помага да се поддържа във форма, защото има цел.

4. Социализация. Домашните любимци определено подпомагат социалния живот на стопаните си. всяка разходка е свързана с размяна на поздрави с други стопани, които виждаш всеки ден и малко по малко увеличавате времето за разговори и разходка. Това е шанс за социализация, срещане на емоционална подкрепа.

5. Безусловна любов и пълна подкрепа. Домашният любимец никога няма да ви осъди, никога няма да ви критикува, никога няма да постави под съмнение доброто ви сърце. Домашният любимец не иска нищо в замяна на пълното си отдаване. Докато той е малка част от живота на стопанина си, стопанинът е целият живот за домашния любимец. Мълчаливата му обич може да ви помогне да се справите с тежки психологически състояния. Дава подкрепа и подобрява настроението. Помага ви да преодолеете чувството на самота.