Все повече компании в света изпробват модела на четиридневна работна седмица. Понякога тези опити се осъществяват дори на национално ниво, като наскоро Исландия съобщи, че експеримент със  съкратена работна седмица, но непроменено заплащане, в който се участвали 2500 души в периода между от 2015 и 2019 година, е пожънал „поразителен успех“. Според исландските изследователите продуктивността на работниците е останала същата, а при някои дори се е повишила.

Всичко това би трябвало да зарадва Шарлот Локхарт и Андрю Барнс. Бившият маркетингов директор и главен изпълнителен директор на новозеландската фирма Perpetual Guardian са сред пионерите на концепцията за четиридневна работна седмица. Още през 2018 г. те проведоха успешен опит за нейното въвеждане в рамките на компанията, който показа, че намаляването на работните часове всъщност е довело до 20-процентов  скок в продуктивността на служителите. Те вече не са част от тази компания, но продължават да полагат усилия за популяризирането на четиридневна работна седмица чрез кампанията „4 Day Week Global“.

Макар че двамата несъмнено са развълнувани от скоростта, с която се разраства интереса към концепцията за по-кратка работна седмица, наскоро те споделиха пред изданието „Инсайдър“, че големият ентусиазъм около идеята започва да засенчва реалността. Въпреки че съкратеното работно време има редица предимства, за да бъде ефективно то изисква някои компромиси. Макар че двата са сред най-заклетите привърженици на четиридневната работна седмица, те искат да разбият някои митове, които могат да се превърнат в пречка за шефовете, обмислящи въвеждане на по-кратно работно време.

Четиридневна работна седмица е просто друго наименование за тридневен уикенд

Четиридневната работна седмица има способността да привлича да привлича адмирации бързо, тъй като хората автоматично възприемат концепцията като „тридневен уикенд“. В крайна сметка, кой не би искал да има по-дълго почивка? Колкото и чаровна да е тази идея, Локхарт подчертава, че тя е малко подвеждаща. Според нея основната идея на тази концепция е намаляване на работното време през седмицата, като тя не задава конкретни правила за начина, по който да бъде постигнат този резултат.

„Не всички бизнеси могат да си позволят да не работят в петък. Този подход просто не е практичен. Ние не искахме нашия отдел за  обслужването на клиентите просто да спре работа, за това обяснихме на нашите служители, че те сами трябва да преценят кое работно време ги устройва най-добре“, споделя тя.

Някои компании могат да си позволят да не работят цял ден. Други имат възможността да предоставят на служителите си гъвкаво работно време, така че те сами да избират часовете, в които да работят. Професорът от  бизнес училището Уортън към Университета на Пенсилвания Адам Грант например съветва бизнесите да намалят работното си време така, че офисите да затварят врати в 3 часа следобед.

Четиридневната работна седмица не носи със себе си финансови разходи

Репортерите, подобно на всички останали, понякога се увличат по различни истории. Те обичат добрите новини и историите на успеха. Те също така обичат нещата да звучат разбираемо, което ги кара да опростяват някои концепции. В резултат на всичко това при новините за всеки пореден успешен експеримент с четиридневната работна седмица обикновено преобладават акцентите върху ползите от нея, а не толкова върху нейните недостатъци. Важно е обаче да не се заблуждаваме, защото тези недостатъци са напълно реални. Даденият по-рано пример с Исландия е струвал 30 млн. долара на държавния бюджет, отбелязва Локхарт. Когато град в Швеция е провел сходен експеримент, разходите за заплащането на служителите са нараснали с 22%. Te обаче са били по-щастливи и продуктивно.

Тук трябва да се отбележи, че не всяка организация, която намалява работното време, губи пари в процеса. Една австралийска агенция за дигитален маркетинг например е решила да обяви срядата за неработен ден, като след въвеждането на тази мярка печалбата ѝ е нараснала трикратно. Съотношението между ползите и разходите е строго специфично за всеки бизнес, така че не трябва да очаквате, че съкращаването на работната седмица ще се изплати от само себе си.

Четиридневната работна седмица ще оправи фирмената ви култура

По-краткото работно врем ще направи ли екипа ви по-малко стресиран и по-продуктивен? Почти всички проучвания, които съм чела по въпроса, дават позитивен отговор. Локхарт обаче предупреждава, че това не означава, че четиридневната работна седмица може да реши всички проблеми с фирмената култура на дадена организация. Ако в офиса ви е царял хаос и безредие преди въвеждането на съкратено работно време, то вероятно ситуацията ще остане такава и след него.

„Ако имате фирмена култура, която толерира тормоза над служители, то нищо няма да се промени. Ако обаче имате култура, която насърчава работата до късно, то това е напълно различена дискусия. В този случай концепцията за четиридневна работна седмица може да бъде от голяма помощ“,казва Локхарт.

 Имайки предвид всичко казано дотук, четиридневната работна седмица е изключително интригуваща идея, която според изобилие от проучвания носи много позитиви за служителите и компаниите. Не съществува обаче работна концепция, която да няма и недостатъци. Ако обаче можете да си го позволите, то експериментът напълно си заслужава.

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз