Тя тотално детронира тоалетните млека, маслата и лосионите като дългогодишни фаворити, почистващи грима и лицето. Всяка красавица, опитала само веднъж да изтрие грима от лицето си с мицеларна вода не може занапред да си представи своята богата колекция от продукти за грижа без това уникално средство. Почистващата вода нежно и бързо се справя с грим и себум. Течността не дразни, не разтяга кожата както правят много други почистващи продукти, при прилагането на които са нужни сила, натиск и повече време за крайния резултат.

Много момичета дори я използват не за да премахват сенки, спирала, фон дьо тен и червило, а просто, за да почистят нежно деликатната кожа. Изтрива всичко - от базовия грим до руж, хайлайтър, коректор, молив за очи, спирала и очна линия. Мицелите в състава привличат замърсявания, прахообразни частици и течен грим като магнит, по този начин се премахва излишният себум, а порите се почистват. Важно свойство на повечето мицеларни води е запазването на влагата в клетките с помощта на глицерин. 

В мицеларната вода има молекули, които привличат мръсотията, но не навлизат дълбоко в порите. Като консистенция прилича на вода, но в състава ѝ има масло, което подпомага премахването на грима и замърсяванията много по-лесно, отколкото с всяко друго средство. Не изсушава лицето, защото не съдържа алкохол. Прозрачна е и действа на повърхността на кожата. Има мощна почистваща сила, цялостно изтрива грима на устните, очите и лицето. Не съдържа животински съставки, силикон, парфюм или синтетични пигменти, които могат да предизвикат парене и сълзене. В състава на някои мицеларни води производителите добавят вода от ледници.

Чудесно средство за чувствителна или нормална кожа. Някои мицеларни води съдържат зелен чай, алое, бамбук и други овлажняващи съставки. Освен почистващ ефект, те хидратират и успокояват кожата. С влажен тампон, напоен в мицеларна вода лесно можем да почистим козметичния си несесер, прахообразните остатъци в ъглите на грим палитрите или кутийката с пудра както и косъмчета на четката за нанасяне на грим продукти.