Ръст, макар и слаб за трета поредна година регистрира Третият Национален Индекс на щастието, изготвен по поръчка на списание „Мениджър“. Цялото изследване* ще бъде представено подробно утре, 10 юни на специалното събитие „Трети национален индекс на щастието“ в Event Space, София от 14.30 ч. Събитието е достъпно за присъствие на живо само срещу регистрация, която можете да направите ТУК

Изследването, стартирало за първи път по инициатива на Мениджър през 2018 г., бе проведено и тази година през месец май от социологическата компания Джи Кънсалтин– автор на адаптираната за нуждите на проекта методика за изготвянето на рейтинга сред 1000 респонденти на възраст 18+. Методологията обхваща 12 измерения, всяко от които с по няколко индикатора, а скалата на измерване е от 0 до 100 точки, където 100 е пълното щастие, а 0 - полюсът на абсолютното нещастие. Вододелът е 50 точки.

Противно на очакванията тази година изследването не регистрира катастрофа в съвкупния Индекс на щастието, а точно обратното – поредно леко движение нагоре, с което основният показател в момента на изследването е 57.0 т. от максимално възможните 100 т. (полюсът на пълното щастие). Този резултат е малко по-висок от регистрирания в началото на 2020 г. (56.6 т.), макар и разликата да не е статистически значима. На световната карта на щастието все още сме под средните стойности на глобалния индекс, но за поредна година скъсяваме дистанцията, от една страна заради лекия ръст на националния индекс, а от друга - заради пореден спад в глобалната статистика, чиято актуална стойност е 59.2 пункта.

Изследването тази година отделя специално внимание и на отражението на ковид-пандемията върху съвкупното щастие на нацията като проследява този ефект най-вече през критерии като промяна в качеството на живот.

Дискусии в три панела ще допълнят и надградят данните от Третия национален Индекс на щастието утре. Защо Финландия е най-щастливата нация в света за четвърта поредна година ще разкаже в първи панел посланикът на скандинавската страна у нас Н. Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос, която заедно със социолога Живко Георгиев от агенция Джи Кънсалтинг, изготвила рейтинга, проф. д-р Петър Стоянович и модератора Анна Цолова ще дискутират и резутатите от новото национално проучване.

Какво могат да направят работодателите, за да отговорят на променените реалности в процесите и моделите на работа и да поддържат добър общ климат на щастливи служители и колеги ще е акцентът на дискусията във втори панел. В него ще се включат Кристина Иванова, директор на TELUS International Bulgaria и вицепрезидент операции за България и Турция, Катя Димитрова, съосновател и управляващ партньор на комуникационната група Интерпартнерс,  Миглена Узунова-Цекова, председател на Управителния съвет на Българска асоциация за управление на хора, старши директор „Човешки ресурси“ и член на лидерския екип на А1 България, Росица Диамандиева, мениджър Бизнес развитие в Manpower Bulgaria. Модератор на панела е Павел Панов, управляващ партньор в In Your Hands.

Две аксиоми и нов закон за щастието, изведен на база данните от Третия национален Индекс ще бъдат представени в трети панел, в който ще се включат психологът Ани Владимирова, Любов Кирилова, основател на Хепинес Академи в България, писателят Александър Шпатов и д-р Калин Василев, основател на сдружение ТърновоRUNS. Те ще предложат отговори на въпросите какви са новите рецепти за бърз психически рестарт и възстановяване на личностния комфорт, как те допълват универсалните рецепти за щастие и може ли да се тренира щастие. 

Подробности от представянето на Третият национален Индекс на щастието и дискусиите на форума очаквайте утре в Мениджър Нюз.  Цялото изследване ще бъде представено и в предстоящия нов брой на списание „Мениджър“

Събитието се осъществява с подкрепата на: TELUS International ; BAT

Официален кафе партньор: Costa

Комуникационен партньор: INTERIMAGE

Медийни партньори на инициативата са: bTVdir.bgНПО ПорталBloomberg TV Bulgaria Dnes.bg