Майките могат да предадат своите психически травми на децата

11 юли 2018 г., 14:40
382

Shutterstock

Травмите от детството могат да бъдат предадени от едно поколение на друго, установи ново изследване по проблема. И при този феномен е по-вероятно майките да предадат своите психически травми на децата си, а не бащите. Изследването е показало, че при онези родители, които са страдали от детски травми като разделяне на родителите или тормоз в детска възраст, е четири пъти по-вероятно да предадат своята травма на своите, деца отколкото при родители, които не са имали такива травми като деца.

Деца на родители, които са страдали от детски травми са изложени на двойно по-голям риск от развиване на хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието. Д-р Адам Шикеданц, водещият автор на изследването, коментира, че “Предишни изследвания върху детските травми показаха, че те могат да бъдат рисков фактор за развитието на някои психически разстройства, но това е първото изследване, което показва, че дългосрочните психически проблеми в детството се разпростират през поколенията от родител към дете”.

Резултатите са дошли след изследване на четири поколения американски фамилии. По време на изследването са били събрани данни за детски тормоз, лошо отношение към децата и други стресови фактори. Данните са показали силна връзка между родители, които са преживявали тормоза като деца и поведенчески проблеми при някои от техните деца.

Psy Blog

 

Ключови думи:
Коментари