Манипулаторите са безспорно умни, но също така хитри и често – подмолни. Имат високо самочувствие, защото са свикнали да въртят другите на малкия си пръст и с лекота, хитрост и психологически техники да получават това, което искат.

Но вече край!

Не се оставяйте да бъдете манипулирани и приложете следните хитрини, за да поставите всеки манипулатор на мястото му:

1. Трябва да знаете своите права.

Никога не си мислете, че сте нещо по-малко от другия и че нямате право на глас. Не забравяйте, че имате право на мнение, на своите чувства и реакции, на щастие и личен избор.

2. Дръжте се на разстояние.

С манипулатора не бива да се скъсява дистанцията. Не разкривайте слабите си страни, защото манипулаторите само това чакат.

3. Не се обвинявайте.

Не се оставяйте манипулаторът да извърти обстоятелствата така, че да ви накара да се почувствате виновни за нещо, което сте направили или не; за нещо, което сте казали или не. Анализирайте в себе си ситуацията и ако сте сигурни в правотата си, запазете самообладание и хладнокръвие.

4. „Върнете топката в полето на манипулатора!“

Много полезна е отбранителната позиция. Отговаряйте на въпроса с въпрос и настоявайте за отговор: „Според теб правилно ли е?“, „Ти какво мислиш?“, „Защо според теб се получи така?“, „А ти как би постъпил в тази ситуация?“ и т.н. Ще се изненадате от резултата. Всеки манипулатор си има своето слабо място и със сигурност няма отговор на всички въпроси.

5. Покажете силен характер.

Манипулаторите си избират за „жертви“ слабохарактерни хора. Те няма да се изправят срещу човек с воля и силен дух. Затова трябва да демонстрирате именно духовна сила и непоклатимост, за да се освободите от манипулатора. Изправете се открито срещу него. Посрещнете ударите му и се опитайте да останете несломими. Добрата новина е, че повечето манипулатори са всъщност страхливци и когато срещнат отпор, се отказват.

Цветелина Велчева