Не е нужно детската стая да бъде голяма, защото хлапетата се чувстват по-комфортно на малка територия, потвърждават психолози. Това обяснява и манията на много деца да си правят скривалища в килера, гнезда в леглото, къщи от кашони и други подръчни материали.

Каква е хубавата детска стая и какво в нея категорично не бива да присъства?

Gallery
Телевизор

Гледането на телевизия задължително се контролира от родителите – това е нещото, което не търпи преговори. Дори детето да се справя отлично с дистанционното и да знае разписанието на детските програми наизуст, телевизорът няма място в неговата стая.

Това се отнася и за компютъра и за всички уреди, които работят с ток – не бива да присъстват в стаята на много малки деца. 

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Килими, големи плюшени играчки и други „прахоуловители“

Там, където спи малкото, е редно да има колкото се може по-малко прах. Килимите, големите плюшени играчки, ненужните вещи и, колкото и да ни е тъжно – книгите, е редно да бъдат изнесени от детската. Това правило важи най-вече за килимите, и, за щастие, напоследък родителите все по-често се отказват от тях в обавеждането на дома.

Работата е там, че голям брой микроби, които загиват след обичайното влажно почистване, са способни да живеят със седмици в уюта на домашния прах.Стафилококи, стрептококи, бактериите на дифтерията и салмонелата могат да се загнездят в килима или в любимата плюшена панда. 

Затова, ако не можете да лишите малкото от любимите му играчки, събиращи прах, поне редовно ги перете и почиствайте.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Неправилно подбрани мебели

По отношение на мебелите за детската стая, има много препоръки, като, разбира, се най-важните от тях са простота и функционалност. Редно е интериорът да съответства на възрастта и интересите на детето, а не да е изцяло подчинен на креативните идеи на дизайнера.

Много е важно например рафтовете и закачалките да съответстват на ръста на хлапето, а столът и масата да са удобни за неговата височина, така че избирайте мебели според детето, а не според вижданията ви за декорация.

Освен това предпочитайте легла, шкафове и столове със заоблени ъгли, а не такива, на които детето може да се нарани. Още един важен детайл – в стаята на детето не бива да има голямо огледало, мебел със стъклени елементи или стъклена врата, защото малките могат по време на игра случайно да ги счупят и да се наранят.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Агресивни и бели цветове

Цветовете са едва ли не най-важното за детския интериор. Малкото човече прекарва много време в стаята си – спи, играе, учи, почива си, и дизайнът трябва да допринася за всички тези дейности, да създава приятно и спокойно настроение. 

Светлосините нюанси успокояват, възстановяват силите и отпускат, но трябва да сте внимателни със синьото – прекаляването с него може да предизвика чувство на безпокойство и самота.

Старайте се да избягвате червеното, жълтото, оранжевото, розовото в техните натрапчиви и агресивни варианти - те вредят на и без това хиперактивните деца.

И бялото, въпреки че е модерно и създава чувство на нежност и чистота, е неуместен цвят за детската – в белоснежна стерилна атмосфера детето е лишено от фантазии и ярки сънища, казват психолози. 

Идеалният вариант е да използвате за оформлението на тази стая цветове, максимално близки до тези, които ни заобикалят в природата.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Опасни цветя

Безспорно, цветята са приятни, благоуханни, красиви и полезни, особено тези, които произвеждат активно кислород, като хлорофитума например. Но не всяко растение е подходящо за детската. Има такива, които са отровни имогат да предизвикат алергична реакция и обрив при съприкосновение с тях – бъдете внимателни къде ги поставяте така, че да не са близо до детски ръчички.

Нежелани цветя са и тези с шипове и бодли (сбогом, кактуси!), растения с ронливи малки плодчета (за да не се изкуши хлапето ви да ги опита на вкус) и растения с прекалено силен, задушлив аромат. 

Снимка: Guliver / iStock