„Сандвичеви острови” е името, дадено на днешните Хавайски острови от английския мореплавател Джеймс Кук, който ги открива на 18 януари 1778 г. Наречени са така в чест на лорд Сандуич, командващ Британското адмиралтейство по това време и по-известен като кръстник на сандвичите.

Джон Монтагю, четвърти граф на град Сандуич в Кент, бил запален картоиграч. Той изисквал ястието да му се поднася между две филии хляб, за да не прекъсва играта си и за да не омазнява с пръсти картите си. Постепенно партньорите му започнали да поръчват „същото като на Сандвич“, което бързо било съкратено просто до „сандвич“.

В качеството си на Първи лорд на Адмиралтейството, лорд Сандвич подкрепя експедициите на капитан Джеймс Кук като използва средства на Адмиралтейството, за да закупи и екипира корабите, използвани от Кук по време на втората и третата му експедиция. Кук нарича Хавайските острови в чест на лорда — Сандвичеви острови. Името обаче постепенно излиза от употреба в края на XIX век. Името на Южни Сандвичеви острови, наречени от Кук, обаче остава непроменено и до днес.

Колкото до сандвичите, те съществуват много преди лордът да ги „патентова”. A думата „сандвич“ за първи път е спомената като нарицателно от английския историк Едуард Гибън. Той описва лондонските клубове, в които джентълмените разисквали политиката на чаша чай и модния по това време обяд.