Дори малко щедрост към другите прави хората по-щастливи, разкрива психологическо изследване.  В действителност дори само обещанието да бъдеш по-щедър е достатъчно, за да задейства промени в мозъка ни, които водят към повече щастие.

„Не е нужно да станете саможертвен мъченик, за да се почувствате по-щастливи. Но е достатъчно човек да бъде мъничко по-щедър.“  – казва д-р Филипе Тоблер, един от авторите на изследването.

Резултатите от мозъчно сканиране показват, че намерението за щедрост е свързано с активност във вентралния стриатум, област, която играе важна роля в усещането за щастие.

„Забележително е, че самото намерение генерира промени, преди действието в действителност да бъде изпълнено.“ – казва д-р Тоблер.

Участниците в изследването били запитани за равнищата им на щастие преди и след експеримента. По-щедрите по време на експеримента били и по-щастливи.

„Има някои отворени въпроси например: Може ли комуникацията между тези мозъчни области да бъде тренирана и подсилена. И ако да, как? – казва д-р Сойонг Парк, първият автор на изследването. – И, дали този ефект е траен, ако се използва целенасочено, т.е. ако човек се държи щедро, за да бъде по-щастлив.“

Източник: PsyBlog