Скандинавците се налагат през последните години като едни от най-щастливите хора. Специалистите са открили общото, което правят всички северни народи и което е в основата на дългия им, спокоен и пълноценен живот.

1. Активност

Отлично поддържаната инфраструктура на скандинавските страни отхвърля възможността за мързелуване. Там всички спортуват – малки и големи. Туризмът и разходките са неразделна част от живота на всеки. Тук не можем да се похвалим с подобни условия, затова можете да се приспособите към това, с което разполагаме, и да откриете своя подходящ спорт.

2. Действат по план

Скандинавците обичат да планират живота си, за да избегнат стресови ситуации в последния момент. Фризьор през май, парти в неделя, ваканция през юли, пътешествие през март, профилактичен преглед през януари. Всичко е точно, ясно и очаквано – това значително намалява нивата на стреса.

3. Купуват местни продукти

Северните народи предпочитат стоки, които са по-скъпи, но се произвеждат в страната им, защото се доверяват на тяхното качество. В това число влизат не само хранителните продукти, но също мебели, дрехи и техника.

4. Не полагат извънреден труд

Скандинавците работят много и отдадено, но само в работното време. Не остават след това, не носят работата си вкъщи. Когато се работи – се работи, когато се почива – се почива. Норвежецът никога няма да вземе лаптопа си на почивка.

5. Носят светлоотразители на дрехите си

Знаете ли, че във Финландия има закон, според който детето е длъжно да носи поне три светлоотразителни елемента върху дрехата си? Това е довело до понижаване на пътните злополуки до 76 %.

6. Студеното време е приятел

Когато завали сняг и температурите паднат под нулата, скандинавците излизат навън, извеждат децата си, оставят ги да играят на воля, без да ги обличат в скафандри и в многослойни дрехи, докато не могат да се движат въобще. Учените са доказали, че студеното време подобрява качеството на съня; подобрява цялостното състояние на организма.

7. Не бързат

Вечната забързаност и припряност изнервя хората, прави ги намусении сприхави. Всичко това увеличава главоломно нивата на стреса – основният причинител на повечето болести. Скандинавецът няма да ви сръчка с лакът, докато се качвате на превозно средство, нито ще се залепи зад вас на опашката в магазина. Няма да го чуете и да сумти, ако се забавите да слезете от автобуса.

8. Полагат грижи за околната среда

Северните народи са известни с обичта и грижата си към природата. Те винаги носят у себе си найлонови торбички за боклук.

9. Не носят неудобни обувки

Скандинавците не правят компромиси с обувките си, защото знаят, че от това зависи стойката, състоянието на гръбначния стълб, а и цялостният тонус на организма. Жените предпочитат гумени ботуши, а не високи токчета, които притискат краката им като в менгеме.

10. Хранят се внимателно

В менюто на северните народи присъстват червена риба, много плодове и ядки, гъби и пълнозърнест хляб – това понижава холестерола и нивата на кръвното налягане.