Все повече хора от западните общества живеят сами и броят им надвишава знаително този на "самотниците" от предишните времена и епохи. Често се твърди, че хората във връзка са по-щастливи. И това не е само теза на психолозите. Но не всички са съгласни с нея.

Всъщност, хората, които се страхуват от конфликт във връзките си, се чувстват изключително щастливи, когато живеят сами, откри ново изследване. При някои хора ежедневният стрес и ограниченията от това да се намират във връзка просто не си струват. Съответно - те предпочитат да останат сами. 

“Хората, които живеят сами, също могат да имат щастлив живот”, заключават учените. Тези резултати идват от изследване на 4000 души в Нова Зеландия. Те са били разпитани за това дали са обвързани или не и как се се чувствали по отношение на конфликтите в своите връзки.

Резултатите са показали, че хората, които намират разногласията и конфликтите в своите връзки за болезнени, са били също толкова щастливи и когато са живеели сами.

“Хората все по-често живеят сами и за по-дълги периоди от преди, поне в западните общества. Много често хората отлагат своите бракове, за да дадат приоритет на своите лични професионални амбиции. Неангажиращите връзки се срещат все по-често, а с нарастване на разводите и самотното родителство, се увеличава и броят на хората, които живеят сами”, обясняват авторите на изследването.

Източник: Psy Blog