Как се прави Космос в България?  Отговорът на този въпрос знае само Райчо Райчев!

Днес той е предприемач и се занимава с космически науки и технологии, но не винаги е било така престижно, колкото звучи… В началото е работил в таванско помещение без парно, а днес може гордо да заяви, че с екипа му са направили първия изцяло създаден в България кораб – Endurosat 1. Ето как започва неговата история, достойна за холивудски сценарий.

„По света съм живял на доста места, но основно в Испания, във Франция, в Щатите и Бразилия. Върнах се в България, защото усетих за себе си, че е дошъл моментът, в който имам някакви базови познания и все още горяща енергия да се опитам да реализирам тая идиотска идея да имаме ново поколение космическа програма в България. Когато се върнах, преди 10 години нямаше как да започна директно с компания за космос, защото нямаше такава експертиза, с която да мога да направя първи крачки в реален космически инженеринг. Затова реших да създам собствена програма, ориентирана към космоса и тя взе, че се получи“ – разказва Райчо Райчев пред камерата на Bulgaria wants you. Уникалната платформа за кариерно развитие ни среща с хората, които са открили смисъл да се върнат работят и развиват в България, вместо да живеят като емигранти.

„Над 5-тата година от програмата вече бях намерил първите няколко човека, с които видях потенциал, че можем да започнем създаването на нашите технологии. Месеци наред сме работили в таванско помещение, нямаше и парно, даже не можехме да платим, защото всичко отиваше в жички, кабели и всякакви други неща… и така започна компанията.“

Компанията му днес обаче е на световно ниво. Голяма част от нейните технологии намират приложения в топ мисии на НАСА и на Европейската космическа агенция. Космическите системи на Райчо Райчев се използват в почти всичките водещи университети на планетата. Той има над 150 изстреляни технологии в космоса, на борда на различни платформи и сателити. Негово дело е и първият изцяло създаден в България космически кораб, наречен Endurosat 1. Сега подготвя три мисии за изстрелване със SpaceX на Илон Мъск през 2021г.

 „Много се гордеем с това, че не сме евтино изпълнение на някоя голяма, красива компания, ами всичко създаваме от нулата, сами. Може би един от най-вълнуващите моменти в компанията беше изстрелването на първия ни сателит в орбита и когато гледаш ракетата да излита и знаеш, че си създал нещо, което си го мислил, мечтал си го и т.н., това беше голям успех за нас като екип.

Според Райчо повечето хора не си дават сметка, че без космически технологии и науки в момента ще се върнем в Средновековието като цивилизация. Той разкрива, че цялата комуникация на света, метеорологията, навигацията, не може да функционира в съвременния си вариант без сателитите, които кръжат в орбита.

„Да правиш космос в България е доста абстрактно и сложно. От друга страна пък има невероятно добри инженери тук, които имат потенциал за световни открития. Тук има хора, които мечтаят, които искат да се развиват. Голямата цел на България е може би да направи това количество хора по-голямо. Но пък има огромни перспективи и човек, ако е малко упорит и малко луд – да реализира тук мечтата си. Ако ние можем да реализираме мечтата си за космоса, предполагам, че други, много по-умни от нас хора ще могат да реализират техните мечти също в България.“

Gallery