Учени от Нотингамския университет установиха, че ако изборите се манипулират или политиците са подкупни, или има високо ниво на избягване на данъци и измами, то това поведение се пренася сред цялото население.

Те тествали честността на 2500 младежи, които са нямали информация за нивата на корупция в родните си държави. Те са били помолени да хвърлят зар насаме, като са получавали парична награда в зависимост от цифрата, която се падне. Колкото по-голяма е била цифрата, толкова повече пари са получавали. По време на експеримента студентите са били заснемани с видеокамера без тяхното знание, така изследователите са можели да видят, дали лъжат за цифрата. Оказало се е, че британските студенти, наред с тези от Швеция, Германия, Литва и Италия са най-честни. На другия край на скалата са били участниците от Танзания, Мароко, Китай и Виетнам, пише The Telegraph.

Проучването показва, че обществото плаща сериозна цена за корупцията в държавата, която има не само финансови измерения, но се изразява и в разрушителен психологически ефект.

„Етичните ценности, сред които е честността, се предават от известните хора, приятелите и родителите” казва водещият автор на изледването д-р Саймън Гахтър.

„Хората често възприемат хората с висок статус, каквито са бизнес лидерите и знаменитостите като ролеви модели и техните лъжи дават лош пример за нечестни практики”.

Учените посочват, че широкото разпространение на измама и корупция води към „сенчеста икономика”, в която гражданите започват да вярват, че е допустимо да се живее извън традиционните морални кодове.