Колко време оцелява човек без храна, слънце, въздух, вода или сън

14 юни 2016 г., 09:17
53930

everst / Shutterstock

Хората могат да изкачат най-високите планини и да живеят в най-суровите пустини. Но животът ни е несигурен: ако загубим достъп до най-простите неща – вода, храна или дори сън, умираме.

Колко дълго можем да оцелеем без най-основното?

Science Alert събра на едно място най-дългите периоди, в които хората са оцелявали без въздух, вода, храна, слънчева светлина или сън. Всеки човек и ситуация са различни, въпреки че „правилото на трите“ очертава достатъчно добре жизнените нужди на нашия крехък организъм: не можем да живеем повече от три минути без кислород, три дни без вода, три седмици без храна.

Някои извънредни представители на нашия вид обаче са разбили и поставили под въпрос тези и други ограничения на човешкото оцеляване.

Ето някои от документираните случаи за най-дългите периоди, в които хората са прекарвали без най-необходимото за тяхното оцеляване.

Внимание: Не се опитвайте да подобрите някой от тези рекорди. Може да умрете.

Правилото на трите минути без въздух е добра насока. Задръжте дъха си за по-дълго, и се изправяте пред риска от необратимо мозъчно увреждане.

Но някои хора могат да задържат дъха си много по-дълго, както е в случая с тренираните гмуркачи.

Световният рекорд в момента за статично задържане на дъха е 11 минути и 35 секунди, поставен от Стефан Мифсуд през 2009 г. А с вдишване на глътка чист кислорад преди опита рекордът се удвоява до 22 минути и 22 секунди. Направил го е Том Сиетас през 2012 г.

А водата? Колко дълго можем да издържим без жизненоважната течност, който съставя две трети от организма ни? Ако в рамките на три дни не се доберете до водоизточник, тогава сте загазили.

Реалното време, в което човек може да издържи без вода, варира много, основно защото организмът ни трябва да поддържа водния си баланс и запасите ни от вода трябва да се попълват, когато се потим, уринираме или издишаме.

При екстремни условия, като усилена тренировка под горещото слънце, можем да изпотим литър и половина вода на час. Ако не успеем да запълним това количество, обемът на кръвта намалява, потенето спира и продължаваме да се затопляме и обезводняваме, което може да ни убие за няколко часа. В комфортна среда един възрастен човек може да издържи за седмица или повече.

Андрес Михавеч, а 18-годишен австриец, е може би човекът, оцелял най-дълго без вода. Полицията го „забравя“ затоврен в килия в продължение на 18 дни през 1979 г. Предполага се, че е издържал толкова дълго, защото е облизвал кондензиралата вода от стените на затвора.

За оцеляването без храна е още по-трудно да се определи лимит. Хората са еволюирали като ловци, което ни прави доста добри в справянето с глада.

Колко дни може да извържи човек без храна е трудно да се определи по етични съображения, но гладните стачки дават представа. Най-дългото от многото гладувания на Махатма Ганди е продължило 21 дни.

Но най-дългата гладна стачка, записана в историята, е била проведена от ирландския политически затворник Теренс Максуини, чието 74-дневно гладуване е завършило със смъртта му през 1920 г.

По време на гладуването организмът започва да използва гликогена в черния дроб и мускулите, за да произвежда глюкоза и аминокиселини. След което минава на мастните депа и после собствените си протеини. Ако периодът на гладуване завърши и приемът на храна не се наблюдава внимателно, човек може да задържи прекалено много натрий, което причинява опасно задържане на течности, което от своя страна може да доведе до сърдечна недостатъчност.

А слънчевата светлина? Може ли човек да живее в пълен мрак?

За съжаление отговорът ни е известен от случая е една група деца, държани в тъмни катакомби от един руски култ в Казан, Татарстан до 2012 г. Те никога не са виждали слънцето, а сред тях е имало младеж на 19 години. Ако приема витамин D, за да се предпази от рахит, човек може да живее без слънчева светлина.Това обаче променя равнищата на невротрансмитера серотонин, което дава отражение върху съня и настроението.  

Сънят също е съществен. Ако изкарате прекалено дълго без сън, мозъкът ви на практика започва да се разпада. Ранди Гарднър, 17-годишен ученик, който е изкарал 264 часа (11 дни) без сън държи най-често цитирания научно документиран рекорд. Има хора, които издържат повече от 11 дни, но междувременно изпадали в съноподобни състояния на почивка. Има и хора, които страдат от странно заболяване, т.нар. „фатална фамилна инсомния“, която след месеци без сън, води до влошаване на мозъчните функции и смърт.

Учените още не са наясно защо имаме нужда от сън. Той може да отмива токсините от мозъка, да ни позволява да организираме мислите си в спомени и познания. Но едно нещо е сигурно: липсата му е нещо много лошо.

Ключови думи:
Коментари