За възрастните безсолната храна изглежда безвкусна. А бебешката е точно такава. Липсата на сол обаче се възприема по съвсем различен начин от малките, така че не бива да съдим по нашия вкус.

По време на отбиването е необходимо да се избягва добавянето на сол към храните, предлагани на най-малките, за да не доведе това до бързо привикване и предпочитание към соления вкус. След навършване на годинка вече е позволено добавянето на сол, но без да се прекалява, за да се избегне риска от хипертония, когато децата пораснат.

Снимка: Shutterstock

Няма нужда да солите храната

Точно такава трябва да е бебешката храна. „Тя трябва да бъде максимално естествена, всичко останало е излишно“, обяснява Клаудио Мафеис, директор на UOC към Университетската болница във Верона. Според него е необоснован страхът, че така храната ще е безвкусна.

„Малките деца нямат еднакво възприятие за вкус. Тяхната чувствителност е по-деликатна и не е необходимо да я стимулирате химически със сол, за да бъде храната по-добра“, казва той.

От каква възраст може да се дава

От 12 месеца нататък, след като бебето е напълно захранено и вече може да седи заедно с останалите на масата, може да се добавя и малко сол в неговата храна. Но пестеливо!

„От 1 година нататък може да се ароматизира ястието с малко сол, но винаги в умерени количества, тъй като натрият се крие и в неподозирани храни - като хляб, мляко и промишлени продукти“, предупреждава експертът. Затова е важно, за детето да се избират винаги продукти с ниско съдържание на натрий, за да не се надвиши допустимия минимум.

Каква сол да използвате

Йодираната сол при малки деца е за предпочитане. „Тялото приема йод само чрез храната, но твърде често този елемент е оскъден в нея. Затова е необходимо да се използва йодирана сол“, обяснява Мафеис.

Йодираната сол е готварска сол, към която изкуствено се добавя йод, необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Ако е оскъден, особено при бременни жени, новородени и по-малките деца, това може да причини интелектуални дефицити.

Рисковете за здравето

Почти 3 от 4 деца приемат повече сол всеки ден от максимално препоръчваната (400 мг на ден), показва британска статистика. „Препоръчителното количество сол за възраст над 2 години е едва 2 грама на ден“, казва специалистът.

Твърде големите количества водят до повишаване на кръвното налягане. „Има пряка връзка между ранното включване и приемане на много солени храни и риска от хипертония в по-късна възраст“, обяснява професор Мафеис.

Излишъкът на сол е и стъпка към наднорменото тегло, което е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.

Снимка: Shutterstock

С какво да я замените

Вкусът на децата може да се „възпита“, особено от ранна възраст. Вместо да ги приучавате към солено, което ще им остане навик и като възрастни, може да замените умно солта с далеч по-полезни и здравословни алтернативи.

„Не е трудно. Солта може да бъде заменена с подправки и ароматни растения – например босилек за овкусяване на доматите или розмарин при печене“, обяснява експертът. Така печели и вкусът на ястието.

По материали от Qui Mamme / Новите родители