Милиони хора по света ползват свободно няколко езика. Чували сме, а може би дори познаваме хора, които владеят 10, 15 езика... Но докъде стигат човешките възможности в това отношение?

Майкъл Ерард е пропътувал света в търсене на хиперполиглоти - хора, които изучават и владеят голям брой езици, изучавал е тайните на техния успех и обяснява защо е толкова трудно да се определи точен брой относно познанието на езици.

Сред хората, за които той разказва в книгата си Babel No More, са:

Греъм Кенсдейл - професионален преводач на 14 езика към Европейската комисия в Брюксел.

Като Ломб - един от първите симултанни преводачи в света, владее 16 езика, пет от които по нейните думи "живеят в нея", пет, които може да реактивира за половин ден и още шест, от които превежда свободно.

Александър Аргуелес - той отказва да назове брой - "Ако някой ви каже колко езика говори, не му вярвайте". Изучавал e повече от 60 езика, посвещавайки по девет часа на ден за интензивна подготовка.

Кен Хейл - прочутият лингвист от Масачузетския технологичен институт твърди, че от 50-те езика, които използва, "говори" истински само три. Според него да говориш един език означава да познаваш всички културни особености, свързани с него.

Кардинал Джузепе Мецофанти - твърди се, че говорел между 40 и 60 езика. Един от биографите му ги разпределя така: 14, които е изучавал, но не е използвал, 11, на които можел да води разговор, 9, които говорел не съвсем идеално, но с перфектен акцент и 30 (!), които владеел до съвършенство.