Всички ние преценяваме другите в рамките на броени секунди. Какво точно обаче взимаме предвид? Ейми Къди – професор от „Харвард“, заедно с психолозите Сюзан Фиске и Питър Глик – проучват първите впечатления в продължение на 15 години. През това време те са открили определени шаблони.

Когато се срещнем с някого за първи път, човекът си задава следните два въпроса:

Мога ли да се доверя на този човек?

Мога ли да го уважавам?

Както и самото проучване показва, голяма част от хората, особено в професионалните кръгове, отдават много по-голямо значение на професионалната компетентност на другия. В това има известен смисъл, тъй като те искат да докажат, че са достатъчно умни и талантливи, че да се справят с дадена работа.

Реално обаче характеристики като емпатия и надеждност са основните качества, по които другите ви преценяват.

„От еволюционна перспектива – казва Къди – е по-важно за нашето оцеляване да знаем дали другият заслужава нашето доверие или не.“ Нашите предци са се интересували дали другият има намерението да ги убие и да открадне храната им, а не дали е достатъчно компетентен, за да стъкми огън.

Къди обаче не твърди, че уменията на човека, както и неговият опит, не са от значение. Според нея тези качества също се преценяват, но чак след като се уверим, че другият заслужава нашето доверие. Освен това, ако се фокусираме твърде много върху изразяването на нашата сила и интелект, резултатите може и да не са точно такива, каквито сме очаквали.

Ако някой, който се опитвате да впечатлите, ви няма доверие, няма да успеете да изградите добра връзка с него. Преди да искате от останалите хора да оценят професионалните ви умения, първо ще се наложи да си изградите образ на надежден и добронамерен човек, на когото може да се има доверие.

Източник: Business Insider