Когато децата са в леглото

09 септември 2016 г., 09:05
934

Снимка: Guliver / iStock

Когато ученият от университета Penn State в Пенсилвания Дъг Тети и съпругата му били нови родители, нощем споделяли леглото си с трите си малки деца.

И когато по-късно д-р Тети – професор по човешко развитие и семейни науки, се захванал с ново проучване за общото спане, в което изследователите вкарали камери в спалните на 139 семейства от Пенсилвания, никак не предполагал, че споделянето на леглото ще се окаже свързано по някакъв начин със стреса в семейството. Но за негова голяма изненада повечето родители от проучването, които спели с децата си след 6-месечна възраст, показвали признаци на стрес, особено майките.

Д-р Тети подчертава, че изследването не е с цел да осъди спането с децата, а по-скоро изказва предположението, че поредица от фактори, включително културно обособен натиск и недостатъчно подкрепящ партньор, може да направят по-продължителното спане с децата стресиращо преживяване за някои семейства.

„Спането заедно е просто практика, както и спането отделно”, казва той. „Важното е родителите да са единодушни относно практики, които прилагат за децата си.”

Проучването проследило 139 двойки, повечето от които омъжени или живеещи заедно. Те отворили спалните си за видеокамерите на изследователите, които записвали общуването на родителите с бебетата през нощта през пет ключови периода от първата година.

Продължава на страниците на Новите родители

Ключови думи:
Коментари