Средностатистическият килим има от пет до десет години средна продължителност на живота. Колко точно ще бъде тя зависи предимно от качеството му, както и от интензивността на употреба. Килимът в коридора например ще се износи значително по-бързо от килима в спалнята, тъй като трафикът по него е доста по-голям. Но кога точно идва времето да смените килима?

Някои признаци са наистина крещящи и по тях веднага ще разберете, че килимът е за смяна. Други са по-трудни за забелязване. Ще обсъдим всички в следващите редове.

Петна

Вино или сок, лак за нокти или мазнина – често петната, които правим по килимите, са невъзможни за изпиране. Нещо повече – някои техники за почистване премахнат петното, но развалят структурата на самия килим и в крайна сметка мястото на почистеното петно остава също толкова видимо, колкото е било и петното. В такъв случай единствената Ви опция е нов килим.

Мухъл

Килимите лесно се превръщат в благоприятна среда за размножаване на спори на мухъл и плесен. Това се случва много често в съвременните жилища, които нямат достатъчно добра изолация. Ако по стените Ви избива мухъл, той вероятно ще се премести и на килима. Когато видите по тъканта петна, които подсказват началото на поява на мухъл или плесен, можете да сте сигурни, че е дошло време да смените килима възможно най-бързо. В противен случай мухълът ще плъзне по цялата стая и ще създаде нездравословна среда за живот. И в този случай прането за съжаление няма да реши проблема. Добре е също така да помислите за генерално премахване на причините за появата на мухъл в стаята, в противен случай това ще се случва с всеки следващ килим, а средата в помещението ще продължава да е нездравословна.

Миризми

Понякога килимът може да започне да излъчва неприятна миризма. Най-чести причини за това са появата на мухъл и домашните любимци. Един от начините да се справите с проблема е да осигурите професионално почистване на килима. Нерядко обаче миризмата остава и след това, въпреки всичко. Най-често това се случва при петна от урината на домашния любимец, които могат да са наистина упорити, а миризмата им да продължава да се усеща и след като сте почистили килима. Естествено, в такива случаи е време за нов килим.

Износване или скъсване

Някои материи са по-нетрайни от други и е възможно да забележите, че на местата, където стъпвате най-често, тъканта се е износила. Изтъняла е, станала е лъскава, а може дори и нишките да са се прокъсали. Някои видове килими са по-податливи на подобно износване, други са по-здрави. Ако преди покупката се колебаете какъв материал да изберете, заложете на найлоновите килими вместо на полиестерните. Качествените вълнени килими също имат много дълъг живот.

Нов дизайн на помещението

Ако сменяте изцяло интериора на помещението, вероятно ще трябва да смените и килима, за да получите перфектен нов дизайн.

Алергия

Натрупването на прах и мръсотия дълбоко във влакната на килима може да доведе до влошаване на симптомите или дори появата на алергия към прах или на сенна хрема. Разбира се, честото използване на качествена прахосмукачка, както и професионалното изпиране, могат да помогнат за известно време. Все пак подмяната на стария килим с нов ще Ви гарантира много по-качествено решение на проблема.