Тази седмица на ежегодното изложение „Образование без граници“ в ЦУМ ще стартира кампанията за набиране на студенти на една от най-мощните и големи държави в света. Китай традиционно изпраща огромен брой свой младежи в чужбина, но вече се явява и доста добра алтернатива за привличане на чуждестранни студенти. Държавата планира до 2020 г. да се превърне в най-голямата азиатска дестинация за обучение. Това налага огромни промени за увеличаване на приема и на самите университети, които могат да обучават чужденци. В момента най-голяма популярност имат курсовете, които са свързани с уникалните характеристики на китайската цивилизация – език, изкуства, култура, традиционна медицина, но наред с това местните висши учебни заведения вече са световни научни центрове, а някои от тях дори имат по-висок рейтинг от Сорбоната. Това се дължи на извършените реформи през последните четиридесет години, които довеждат до цялостно модернизиране на китайското образование.

Всяка година правителството в Пекин отпуска голям бюджет за осигуряването на стипендии за чужденци. Специално за чуждестранните кандидат-студенти е създаден и Китайският център за научен обмен към Министерство на образованието. Общият бюджет, инвестиран в 670 проекта за откриване на талантливи студенти и учени, възлиза на 25.3 млн. юана. Но дори и да не бъдете одобрени за финансиране, таксите в китайските университети са около 2000 – 4000 евро на година, което е много по-евтино от доста популярни дестинации като Съединените щати, Канада и останалите високоразвити западни страни.

Всичко за висшето обучение в Китай имате възможност да научите лично от представителите на някои от най-прочутите му университети, които ще участват в най-голямото изложение за образование у нас – „Образование без граници“. Освен да получите актуална информация за условия, срокове и такси, на самото изложение можете да кандидатствате и за стипендия на място. Тазгодишното „Образование без граници“ ще започне на 17 март, в култовата за София сграда на ЦУМ. Планирани са и презентации на всички китайски участници в съботния ден – 18 март от 10:30 до 13:00 ч. Изложението ще бъде отворено за посетители три дни – петък, събота и неделя (от 17-ти до 19-ти март в ЦУМ-София). Регистрирайте се предварително на http://edu-fair.eu

Gallery
Gallery