Ако искате увлекателно занимание, с което да убиете скуката, потопете се в атрактивно поднесената статистика на Еxpatistan, която сравнява стандарта на живот в градовете по света.

Градовете са класирани по индекс на жизнените разноски, като в червено са най-скъпите градове, а в зелено – тези, в които цените са по-ниски. 

Цюрих е най-скъпият град в Европа и заедно с туристическия рай Гранд Кайман споделят първото място в световната класация с индекс 299. Ако искате да наемете едностайно жилище там, трябва да се отделите над 1500 евро на месец, а ако искате средно голям апартамент в по-скъп район, наемите могат да достигнат до 3480 швейцарски франка или над 3200 евро.

Обяд навън ще ви струва около 25 евро, а по-икономичният вариант в заведенията за бърза закуска трудно пада под 10. 

В челната петорка попадат още Ню Йорк, Женева и Сан Франциско.

Лондон, който в последните години най-често оглавяваше класацията, през 2016 г. е едва на 11 място с индекс 252, като преди него са Рейкявик (Исландия), Хонг Конг и Вашингтон, заедно с още градове в Швейцария.

На дъното на класациата на големите градове е Кайро, заедно с Мадрас в Индия и грузинската столица Тбилиси. В последната петорка откриваме и Киев с индекс 69, предшестван от Хайдерабад в Индия.

В Киев обядът в ресторант може да ви струва по-малко от 4 евро, а наемът на едностаен апартамент – под 300 евро. 

Екипът на Еxpatistan е изчислил разходите за живот в стотици градове по света на базата на цените на жилищата, дрехите, транспорта, лекарствата и храната. В класацията присъства и София (с индекс 84). 

Сайтът представя и някои любопитни сравнения. Например, животът в Ню Йорк е с 15 процента по-скъп, отколкото в Лондон. Да живееш в Торонто е с 22 процента по-скъпо, отколкото в Монреал. 

Вижте още интересни данни ТУК.