Има различни моменти и начини, по които човек може да се издигне отвъд познатата му всекидневна реалност и сексът е един от тях, пише д-р Даяна Рааб за Psychology Today.

„Трансцендентни преживявания“ обикновено наричат онези мигове, в които човек чувства, че реалността се разширява в непознати на досегашния опит измерения. От творческа гледна точка, този опит често води до създаването на оригинални, запомнящи се и въздействащи произведения.

Джени Уайд от Института по трансперсонална психология е провела задълбочени изследвания по въпроса, които обобщава в книгата Transcendent Sex, в която интервюира 91 души, които споделят своите изтории за тренсцендентни преживявания по време на секс.

Някои хора са имали такова преживяване само веднъж, докато други имат щастието да са го преживявали множество пъти. Една жена твърди, че когато прави секс, тя изпитва дълбоко усещане за мир, сякаш светът я уверява, че всичко е наред. Това дълбоко чувство на мир може, при някои хора, да доведе до важни промени, общуване с духове, пълно присъствие в настоящия момент, космическо осъзнаване, извънтелесни преживявания и припомняне на минали животи. Може да доведе и до значими сънища, дълбинни прозрения и изцеления.

По време на секс с човек, когото обичате или към когото сте силно привързани, може да почувствате сякаш навлизате в сфера, където обичайното бъбрене на ума изчезва и заменено от чувства на еуфория и блаженство. Това е свързано с чувство за дълбок покой и тишина.

Когато сексът задейства подобно изменено състояние на съзнанието, чувство на благоговение, или чувство, че сте попаднали в нови и различни реалности, понякога е трудно да го обясните, защото е толкова езотерично.

Въпреки това онези, които са го преживявали казват, че чувството е, сякаш са пренесени на място, където не са били по-рано. Ако нещо подобно ви се е случвало, със сигурност няма как да го забравите.

Скоро присъствах на танцова опера в Лос Анджелис, посветена на Анаис Нин, която невероятно добре илюстрираше как сексът може да бъде движеща сила за творчество. През целия си живот Нин е имала множество любовници и връзки, включително и с писателя Хенри Милър, чиито произведения е вдъхновила. С други думи, сексът е бил нейна жизнена сила, която я насочвала по пътя на себепознанието и творчеството. Въпреки че никъде не е документирано да е преживявала изменени състояния на съзнанието, ясно е че сексът е изиграл ключова роля за нейнато оцеляване и трансценденция, за която често споменава в произведенията си. От нейната биография, думи, записки в дневниците научаваме за творческата сила на интимността. Получаваме и усещането, е че сексът е бил нейната духовна практика, също както за някои хора е йогата, четенето, тренировките. Нещо, което я пренася в по-високо измерение.

По всяка вероятност сте изпитвали екстатичното чувство за блаженство по време на, или след секс. Това чувство на удовлетворение често отива далеч отвъд физичния свят. От собствения си забелязвам, че най-хубавите ми сънища, или поне тези, които помня най-живо, са сънищата, които имам след като правя любов.