При пътуване, независимо от крайната дестинация, е важно да носите със себе си и набор от полезни лекарствени и козметични средства. А когато пътувате с малки деца, това е повече от задължително.

Но какво точно да сложите в детската аптечка? Ето един полезен „SOS мама“ списък, който може никога да не влезе в употреба, но може да се окаже и спасяващ в редица ситуации.

Парацетамол

Това е лекарството, което повечето педиатри препоръчват за понижаване на температурата. Но се дава на детето, само ако температурата надвиши 38,5° (ректално измерване) или 38° (аксиларно). Може да бъде под формата на капки, супозитории или сироп и непременно да се прилага в дозата, посочена от педиатъра (която варира в зависимост от теглото). Това означава, че преди да дадете лекарството, трябва да се консултирате с педиатъра по телефона или да заведете малкото на дежурен лекар. В никакъв случай не давайте антибиотици, които се използват само при бактериални усложнения и то по преценка на педиатъра.

Термометър

Абсолютно задължителен, защото няма как да измерите температурата, а по телефона лекарят ще ви пита за нея.

Пробиотик

Много е полезен при наличие на диария, а лятото този тип проблеми се случват сравнително често, особено ако сте в голям комплекс с много хора.

Спрей за нос

Полезен е при настинка, а най-добри са тези с морска вода, тъй като бързо отпушват и изчистват нослето.

Препарати срещу комари

Тук изборът е голям: за мазане, за успокояване след ухапване, такива за контакти, гривнички и т.н. За децата е добре обаче те да са максимално натурални, например с лимонена трева. Не употребявайте кортизонови мехлеми, които често се използват за бързо успокояване на сърбежа след ужилване, освен ако не са предписани от лекар.

В тази група попадат и препаратите срещу кърлежи, с каквито може и да имате неприятна среща. В някои случаи спрейовете за предпазване от комари са с комбинирано действие и срещу кърлежи.

Мехлем от арника

Използва се при натъртвания за облекчаване на болката и намаляване на възпалението. Но първото и най-ефикасно средство в такива ситуации е поставянето на лед (задължително увит в кърпа, а не директно) върху удареното място, тъй като той има вазоконстриктивно действие, забавя хематома и незабавно успокоява болката.

В тази група попада и принадлежностите за първи помощ при кървяща рана или охлузване: риванол, памучни тампони за почистване и лепенки за рани.

Продължава на страницата на Новите родители