Неотдавнашно проучване постави под съмнение консервативната теория, че привличането на жените към силния пол се влияе преди всичко от хормоните, пише Live Science.

Дълго поддържана теория в еволюционната психология твърди, че женското привличане към определени типове мъже се влияе преди всичко от месечния цикъл. Но изследване на Университета на Южна Калифорния поставя под съмнение това твърдение.

Традиционно е прието, че вероятността жените да открият доминиращи и мъжествени представители на противоположния пол е най-голяма, когато са в овулация. Мъжествеността се определя като поредица от фактори, сред които глас, лицево изражение, аромат и мускулатура. Приема се, че те определят генетичната издръжливост и помагат на жената да избере добър партньор, с когото да създаде дете.

Според проф. Уенди Уд обаче това не е така.

"Вярно е, че всички ние сме биологични единици, но женската биология не винаги е мотивацията за определени социални преценки", твърди тя. "Виждането, че менструалният цикъл ще определи кои мъже жените считат за привлекателни просто не е категорично".

Според проф. Уд трябва да бъдат обмислени още много фактори като например културни и да се търси балансиран поглед.

"Мисля, че нито културата, нито биологията по отделно могат да спечелят този двубой. Надявам се, че с времето ще успеем да разработим по-адекватен теоретичен модел, базиран и на двете", завършва тя.