Знаете ли какво звучи наистина добре? Да грабнете един милион от лотарията, ето това. Да, постоянното купуване на билети не изглежда като изключително рационално решение (особено на фона на статистиките), но евентуалната печалба би трябвало да ви направи порядъчно доволни, дори щастливи, нали?

Ново изследване обаче показа, че ако вече не сте щастливи, дори и да спечелите от лотарията, това няма да ви направи по-радостни и дори няма да промени психическото ви състояние в дългосрочен план.

Противно на популярните митове, печеленето на лотария не отключва постоянни копнежи за пазаруване, които в един момент ще ви оставят разорени и нещастни. Най-често късметлиите се оказват точно толкова щастливи, колкото са били и преди печалбата.

Оказва се, че спечелването на лотария започва да пречи на хората да се радват на дребните радости от живота, с които се сблъскваме всеки ден.

“В един момент въодушевлението от печалбата избледнява и дори минали щастливи събития престават да радват спечелилия, защото всичко започва да се оценява спрямо новата реалност и новото ниво, което регулира представата за щастие”, коментира Мелиса Дал, един от авторите на изследването. 

Science Alert