Хората, които ценят времето си повече от парите, са по-щастливи

23 юни 2016 г., 18:40
1782

Снимка: Shutterstock

Парите – или тяхната липса – често се определят като един от най-стресиращите аспекти в нашия живот. Сега обаче ново изследване показва, че хората, които ценят времето си повече от парите, са принципно по-щастливи спрямо онези, трупащи голямо богатство, пише Science Alert.

Тези открития показват, че няма значение дали даден човек разполага с повече пари или време. Това, което е важно е, отношението му към двете неща.

Изследователи от Университета на Пенсилвания и Университета на Калифорния, Лос Анджелис (UCLA) задават следния простичък въпрос на над 4400 души – „Кое предпочитате да имате повече: време или пари?“. Впоследствие участниците са подканени да определят нивото на своето щастие.

Екипът открива, че повечето хора (64 процента от анкетираните) са искали повече пари. Тези обаче, които са предпочели времето, са били като цяло по-щастливи. Всичко това показва, че не е важно колко кеш имате в джоба, а това, което искаш повече и съответно – смяташ за по-важно.

„Важно е какво значение придаваме на всеки един от двата ресурса – пише екипът в Social Psychological and Personality Science. – Не количеството е от значение, а това, което хората всъщност искат.“

Любопитен факт - екипът открива, че демографията, която иска повече време,  е била различна в доста отношения спрямо онази, която се интересува от още пари. Средно, колкото по-възрастен е участникът в анкетата, толкова по-вероятно е да предпочита време. В това има известна логика. Може би тези хора вече са се сдобили с онова, което им отнема най-много време в живота, а именно – децата.

Възрастните участници също така работят и повече и съответно – имат повече пари. Това пък от своя страна обяснява защо предпочитат свободното време.

Кристофър Ингреъм от „Вашингтън поуст“ повдига интересен въпрос в това отношение: „Възможно ли е щастието да е по-скоро функция на „имането на пари“, отколкото на „искането на време“? За да открие отговора, той се обръща към един от ръководителите на изследването – Хал Хершфийлд от UCLA.

“Ние открихме, че предпочитането на времето пред парите има позитивен ефект върху щастието“, казва Харшйфийлд. Според него самото богатство не играе токова голяма роля.

Това предполага, че въпреки своя доход, хората са по-щастливи, когато ценят времето, а не парите си.

Изследването подкрепя други проучвания, които излязоха по-рано тази година.

Ключови думи:
Коментари