Учени дали на 107 женени двойки по една вуду кукла и им поръчали всяка вечер да забиват в нея до 51 карфици, в зависимост от това колко са ядосани на половинката си. В същото време медиците измервали нивото на кръвната захар на участниците всяка сутрин и вечер в продължение на 21 дни.

Самоконтролът ни е ограничен

Да, на всеки се случва да се разгневи на най-близките си. Самоконтролът обаче е онази съставка, която ни спира да изразим този гняв с физическа и психическа агресия.

Учените обаче знаят, че самоконтролът е ограничен ресурс. Имаме един резервоар, който постепенно се изпразва, когато отново и отново прибягваме до него, за да запазим спокойствие и да не кажем на шефа си колко глупаво решение е взел или да не посегнем към втората опаковка шоколад.

„Агресията често започва там, където свършва самоконтролът“, смята психологът от университета в Охайо Брад Бушман, цитиран от Си Ен Ен. Бушман изучава агресията в продължение на 25 години. Точно това показал и експериментът с вуду куклата. Участниците, чиито запаси от самоконтрол били най-изтънели, най-жестоко дупчели метафоричния образ на съпрузите си с игли.

Как да напълним отново резервоара си със самоконтрол?

Това пък показва втората част от експеримента – тази, в която учените измервали кръвната захар.

Оказва се, че, точно както в популярната реклама, не сме на себе си, когато сме гладни. Храната и енергията, която тя ни дава, са най-доброто успокоително за изпилените нерви. Участниците в експеримента, които имали нормални нива на глюкоза в кръвта, показвали и най-ниска степен на раздразнителност и агресия. Най-агресивни били онези, които вечер показвали ниски нива на кръвна захар.