Много неща издават начина, по който изглежда вашата връзка. Някои от тях са лесно установими, докато други са по-прикрити - например позата, която заемате при спане.

"По време на сън не може да контролирате езика на тялото си и той ви издава", категорична е психоложката Корин Суит. "Това е времето, когато сте откровени, раними и позата ви издава много за вашата връзка".

И така, кои са различните позиции, в които партньорите могат да спят и какво научаваме от тях?

Лъжицата - поза, наподобяваща ембрионалната, при която слабините се допират до дупето. Това е позицията, която осигурява максимална физическа близост за двамата партньори и е най-често срещаната при първите 3 до 5 години от дълга връзка.

Прегръдка тип "Меден месец" - поза за първите месеци на връзката, когато сте толкова влюбени, че искате буквално да се слеете един в друг. В тази позиция се заспива често след любовна игра. Двамата зависят толкова много един от друг, че не могат да спят разделени, коментира Суит.

Покрив - опит за фокусиране на цялото внимание върху партньора дори когато спи. Този, чиято глава почива върху раменете на другия е по-зависимият и по-склонен да следва другия.

Люлката на влюбените - позиция, при която буквално се намирате под крилото на другия. Това е по-интимна позиция от предната, тъй като прегръщате партньора си плътно.

Слаба връзка - след 5 или повече години брак много двойки вече се чувстват достатъчно сигурни, за да си оставят допълнително пространство в леглото. Емоционалната връзка се поддържа чрез докосване за ръка, коляно или крак.

Прегръдка с крак - непряк физически контакт, който подсказва, че двойката съзнателно се сдържа и не изразява чак такава емоция. В същото време подобна позиция може да бъде израз на добри сърдечни отношения.

Преследване - ако партньорът обърне гръб и се отдръпне към далечната страна на леглото, това се нарича "маневра на замръзване". Понякога същият партньор очаква половинката си да премине това разстояние, за да се сближат отново, докато друг път може наистина да търси уединение. Най-често обаче дистанцията представлява покана.

Дзен - за тази позиция обикновено трябва по-голямо легло, което да посрещне нуждите на двамата партньори за повече пространство. Докосването на задните части позволява контакт на по-голяма повърхност и интимна връзка, но без прекалена близост. Като два кръга, които са отделени, но преплитащи се, тази позиция е перфектната илюстрация на взаимозависимост.

Катерачът - оттеглянето по този начин може да бъде знак на отхвърляне или просто да показва, че другият се нуждае от добър и спокоен сън. Може би този, който я предприема, най-сетне се чувства достатъчно уверен да признае, че предпочита да се наспи добре вместо цяла нощ да слуша хъркането на другия от непосредствена близост.

Ракът - само един поглед над тази поза ви подсказва, че във връзката има проблем. Сякаш за да избягат един от друг, двамата се придвижват в различна посока. Позата може да изразява неизказана нужда да се отдръпнеш от партньора си - не само в съня, но и в брака изобщо.