Още от древни времена оксимел е тайната рецепта за силна имунна система. Забравете за скъпите тинктури, препарати и ваксини от аптеката. С оксимел ще изкарате студения сезон здрави и бодри! Тук ще ви разкрием на какво е способен киселият мед и дори как да си приготвите сами този вълшебен еликсир.

Най-вероятно за първи път чувате понятието „оксимел“. То произлиза от гръцките думи "oxy" и „méli" , означаващи съответно „кисел“, и „мед“.  Ето защо оксимел е наричан и кисел мед. Освен мед сред съставките му са ябълков оцет и различни билки и лековити растения като лавандула, мащерка, розмарин и хмел. Но може да се прибавят и джинджифил, лимон или шипки. Чрез ферментацията на съставките след около 4 седмици се получава естествена енергизираща целебна и подсилваща напитка. Окимел се отличава с интензивен вкус, който е едновременно горчив, сладък и кисел. Ето защо по тази причина в началото вкусът може да ви се стори необичаен. Но си заслужава да се надмогнете и да се опитате да свикнете. Защото оксимел подкрепя не само имунната система!

Киселият мед е универсално средство. Приписват му понижаващи температурата, облекчаващи възпалението и детоксикиращи качества. Освен това оксимел се отразява благотворно на чревната флора и в зависимост от това какви билки се използват, може да помогне и срещу настинка, кашлица и затруднено дишане.

За да си приготвите сами оксимел, са ви необходими стерилна бутилка с винтова капачка, 2 части ябълков оцет, 6 части мед (за предпочитане био и натурален) и 1 част лековити билки (например лавандула, мащерка, бодлива акация или лавандула). Първо стерилизирате шишето с вряла вода. Надробявате билките и ги пускате вътре. Накрая добавяте оцета и меда. Киселият мед трябва да престои 4 седмици на тъмно и хладно място, като от време на време разклащате бутилката. След това прецеждате сместа през стерилно сито и прехвърляте в чисто шише или буркан.

Много е важна дозировката. Ако използвате киселия мед като лечебно средство, трябва да го приемате всеки ден в продължение на 3-4 седмици. Може да разредите 2-3 супени лъжици с вода или да ги приемете чисти сутрин на гладен стомах. По желание може да смесвате оксимел с дресинга за салата или да го използвате като основа за домашна лимонада.