На всеки може да се случи да попадне на бездомни кучета, докато тича или върви към дома си. Те рядко ни застрашават, но понякога могат да се държат непредсказуемо и изключително агресивно – поведение, което представлява опасност за човешкия живот.

Колегите ни от Bright Side представят най-важните препоръки от експерти и кинолози за това как да се защитим в подобна ситуация.

Не изпадайте в паника

Известно е убеждението, че кучетата усещат страха на хората. Въпреки това трудно можем да останем спокойни, когато разярено куче ръмжи и лае срещу нас. Ако крещите, размахвате ръце или побегнете, може да задействате инстинкта на животното за плячка и да го провокирате да ви нападне. 

Не тичайте

Ако срещнете куче, докато тичате, забавете ход и вървете. Обърнете се и вървете в противоположна на кучето посока, но го следете с крайчеца на окото си. 

Още повече, ако стоите напълно неподвижни с ръце плътно изпънати и прилепени към тялото, кучето ще загуби интерес към вас и ще си тръгне.

Не го гледайте в очите

Прекият зрителен контакт може да усили агресивното поведение на кучето. Погледът в очите може да се интерпретира като заплаха и да се превърне в причина за нападение. Дръжте кучето под око, но избягвайте прекия зрителен контакт. Това ще сигнализира на кучето, че вие не сте заплаха и то вероятно ще се обърне и ще си отиде. 

Дайте му нещо, с което да се разсее

Всякакъв предмет, който имате под ръка, може да е от помощ. Дайте му нещо да дъвче – обувката ви, пластмасова бутилка или раница. Това може да го разсее, така че да ви даде време да избягате.

Заповядайте му да се отстъпи

Ако кучето започне да се държи агресивно, застанете с лице към него – избягвайки прекия контакт с очите – и му заповядайте да напусне. Уверете се, че гласът ви е силен, уверен и заповеден, но не висок. Най-ефективните команди са „Не“ и „Назад“ с твърд тон. Експертите твърдят, че ако съумеете да запазите самообладание и да направите това, кучето ще се уплаши и ще си тръгне.