Най-сетне сте осъществили мечтата си, но щастието ви трае краткотрайно. Как е възможно?! Нали това исках през цялото време? Трябва да се чувствам щастлив и удовлетворен! Само че мозъкът обича да ни спогажда номера. Понякога забравяме как да бъдем щастливи и удовлетворени. А може би имате още мечти за сбъдване. Ето какво да направите, когато се чувствате изгубени.

1. Вземете си почивка.

Дайте си време да се откъснете от това, което правите, за да осъзнаете постигнатото. Обмислете положението си. Спомнете си откъде сте тръгнали. Починете си. Останете насаме с мислите си.

2. Дишайте дълбоко.

Можете ли да си поемете дълбоко въздух? Дълбокото дишане е най-лесният и бърз начин да освежите мозъка си. Вдишайте през носа си така, сякаш в корема ви има балон, който трябва да надуете. Когато балонът е надут, издишайте през устата. Повторете няколко пъти, докато почувствате успокоение.

3. Слушайте.

Вслушайте се във вътрешния си глас – онзи, който постоянно заглушавате, докато работите, шофирате, гледате филм, забавлявате се с приятели. Опитайте се де са помирите с мислите си. Подредете ги, за да не ви държат будни нощем.

4. Използвайте въображението си.

Върнете се назад във времето, когато сте били дете. Спомнете си какъв сте били тогава и помислете какъв човек сте днес. Какво сте постигнали, какво сте пропуснали. Мечтайте и си поставяйте цели. Вземете един картон и го разрежете на 12 парчета, които да символизират месеците от изминалата година. Оцветете всяко едно от тях в цвят, който да отговаря на чувствата ви – с какво свързвате съответният месец, какво сте постигнали, какво сте загубили.

5. Концентрирайте се.

Помислете какви са вашите приоритети в момента. Подредете ги в списък, за да ги виждате. Към всеки един напишете плюсовете и минусите – какво ще ви донесе и какво ще ви отнеме въпросната цел. Струва ли си? Сега помислете върху това, което вече сте придобили – какво сте спечелили и какво сте изгубили? Ако плюсовете са повече от минусите, значи имате повод да празнувате.

6. Действайте.

Знанието само по себе си не е сила, ако не бъде обвързано с действие. Ако знаете, но бездействате, то е все едно да не знаете. Използвайте всеки свободен миг, за да разучавате областта, в която си мечтаете да се реализирате. Малките стъпки всеки ден проправят пътя към мечтата ви.

7. Общувайте.

Преценявайте с кого да прекарате най-ценното, което имате – времето си. Не го пропилявайте с хора, които ви натоварват, които са лицемерни към вас или от които не научавате нищо.

8. Споделяйте.

Споделяйте с другите успеха си. Разкажете за него. Нека видите постигнатото от страничен ъгъл. Започнете свой блог, разкажете за дългия път, който сте изминали. Може би това ще ви помогне, за да осъзнаете колко значимо е постигнатото. В комуникацията с другите е възможно да се зароди и идеята към следващата цел.

9. Празнувайте.

Ако сте постигнали много в живота си, но се чувствате нещастни, поканете приятелите си на купон по случай постигнатото. Изпратете им покани, дайте тема на партито, украсете тематично. Като си създадете подходяща атмосфера, настроение и компания, с която да споделите всичко това, малко по малко ще започнете да се чувствате горди и удовлетворени. Ако купонът не ви допада, подарете си уикенд с любимия човек по случай постигнатото. Важно е да го отбележите, за да му придадете допълнителна стойност и да започнете да го възприемате като успех.

10. Започнете отначало.

Никога не спирайте да се развивате и да искате още и още от себе си. Една постигната цел е само предпоставка за още много такива. Не се отказвайте поради чуждо мнение или обществени предразсъдъци. Следвайте желанията на сърцето си, защото никой не живее вместо вас и никой няма право да се произнася над живота ви. Правете онова, което ви носи щастие, и бъдете сигурни, че е правилно.

Цветелина Велчева по материали от www.success.com