Как да водим по-смислен живот

20 февруари 2017 г., 19:05
10558

 Freedom_Studio / Shutterstock 

Д-р Мелани Остин-Маккейн, трудов терапевт и преподавател в Нюйоркския технологичен институт (NYIT) смята, че има седем елемента, които изпълват всекидневието ни със смисъл. 

Сред тях на първо място е умението да насочваш вниманието си към настоящия момент и хората около себе си.

1. Внимание към настоящето

„Присъствай в настоящето, укроти егото си, цени хората около себе си.   

Благодарение на осъзнатото внимание (mindfulness), вие присъствате в настоящето и се фокусирате върху сетивата и преживяванията си – това, което чувствате, мислите и вършите. 

Здравословните всекидневни навици и дългосрочните цели също са важни за смисления живот.

„Свидетелствата показват, че наличието на цел в живота помага за укрепване на здравето и профилактиката на хроничните заболявания. 

Става дума за това да откриеш кой си, кои са нещата, които обичаш да правиш – които са смислени за теб – и да си поставиш цели, които съответстват на тези неща.“ 

Ето и елементи:

2. Медитация

Не е продуктивно да си поставяте дневни цели за медитация, смята Маккейн. По-добре е да си оставите настрана малко време, в което да поседите тихо, да помислите над целите си за деня и намеренията си.

3. Движение

Поддържайте ума и тялото си активни всеки ден, казва Маккейн. Ползите от упражненията са добре известни, разбира се, но умът има не по-малко нужда от тренировки. Опитвайте нови неща от време на време и нови стратегии към старите проблеми.

4. „Управление“

Всеки трябва от време на време да си оставя малко време, да отправи по-широк поглед към собствения си живот.

Къде отивам?
Прекарвам ли времето си по най-добрия начин?
Какви подобрения мога да направя?

Този тип „мениджмънт“ е добре да включва и мислене за начина на хранене, физическата активност, взаимоотношенията, професионалното развитие и изобщо нещата, които смятате за важни в дългосрочен план. 

5. Максимизиране

Мислете с нагласата „бъдещето е мое“, която превръща предизвикателствата във възможности. Напомняйте си за собствения си потенциал и за този на околните.

6. Смисленост

Опитайте да откриете щастието и радостта на в нещата, които правите. 

Част от това е да цените хората, които ви оказват подкрепа. 

„Смислеността е по-скоро нещо като благодарност – осъзнаване и оценяване на нещата около вас.“

7. Менторство

Полезно е да търсите ментори в различни области от живота, както и вие самите да бъдете ментор,  оказвайки подкрепа на някой друг, смята Маккейн.

Източник: PsyBlog

Коментари