Всички са чували израза „Дрехите правят човека“. И въпреки че обувките са само малка част от облеклото, хората им обръщат голямо внимание, защото издават цял куп неща за характера.

Има дори изследване на Канзаския университет от 2012 г., според което всеки си избира обувките в зависимост от характера. Учените събрали снимки на над 200 мъже и жени на възраст между 18 и 55 години и техните обувки. Подопитните лица трябвало да попълнят допълнително анкетен лист с данни за възрастта, пола и доходите си. Друга група от 63 участници била помолена въз основа на снимките да направи изводи за личността на притежателя на съответните обувки. Резултатът: в 90 на сто от случаите предположенията им се оказали верни. Било установено, че обувки в ярки цветове са присъщи за екстровертните и творческите натури, че ботушите са признак за агресивен характер, че паралиите купуват скъпи чепици, а хората, които износват обувките си с години, са по-скоро добросъвестни.

1. Общителните

Според изследването хората, които носят практични и сравнително евтини обувки, са симпатични и общителни. Те са скромни, дружелюбни и великодушни и почти никога няма да ги видите обути със скъпи маркови чепици с остър връх.

2. Отворените за новото

Както показва изследването, онези, които са отворени за новото, обръщат повече внимание на избора си на обувки. Те харесват атрактивни обувки с необикновена форма, най-често в светли тонове.

3. Екстровертните

Според изследването екстровертните хора предпочитат обувки в ярки цветове, вместо черни или бели. По този начин те изразяват личността си и смятат, че неутралните варианти са скучни.

4. Творческите натури

Светлите, биещи на очи обувки са характерни за хора с богато въображение и развинтена фантазия. Творческите натури често използват обувките, за да изтъкнат склонността си към разнообразие.

5. Добросъвестните

Обувки, изглеждащи безупречно, но без непременно да са нови, често са част от облеклото на съзнателните и съвестните. Освен това хората, които държат чепиците им винаги да са чисти и лъснати, според изследователите изпитват страх от раздяла и несигурност по отношение на интимната си връзка. Такива хора отдават голямо значение на чуждото мнение, затова се отнасят особено грижливо към външността си.

6. Спокойните и уравновесените

Обувки, които изглеждат неудобни, според изследването са типични за спокойните и уравновесени хора. 

7. Небрежните

На някои никога не им личи как се чувстват или какво мислят наистина. Обикновено те не се съобразяват с мнението на околните, що се отнася до външния им вид. Обувките им нито са красиви, нито стилни. Обуват по възможност неутрални маратонки или кецове, понеже по тях не може да се съди за личността им.

8. Тузарите

Хората, които носят маркови обувки, често искат да подчертаят общественото си положение. Техните чепици са безумно скъпи и който може да си ги позволи, със сигурност не спада към простолюдието.

9. Плахите

Плахите и срамежливи хора често се нуждаят от внимание. Те използват дрехите и обувките си, за да привличат погледите. Затова избират елегантни и необичайни обувки – например с висок ток и издължен заострен нос. За тях на първо място е красотата, а не удобството на чепика.

Цветелина Велчева