Бебета, които активно играят с татко си от 3-месечна възраст, на 2 години демонстрират по-висок интелект от връстниците си, пише deti.mail.ru.

Учени от три водещи научни центъра във Великобритания, заснели на видео как 192 татковци общуват с децата си. Когато бебетата били на тримесечна възраст, бащите просто играли и разговаряли с тях. А на по-големите четели книжки.

След това други специалисти оценявали качеството на общуване между децата и бащите във всяка двойка „баща-бебе“ и във двете възрастови групи. А с 2-годишните деца направили и стандартен тест за оценка на умственото развитие, основан на способността им да различават форма и цвят.

Така стигнали до извода, че качеството на общуване между таткото и 3-месечното бебе оказва влияние на развитието на интелекта му на 2-годишна възраст. Колкото по-висока била оценката на бащата, толкова по-изявено било интелектуалното развитие на детето му на двегодишна възраст. Като общуването се оказало от еднаква полза както за момичетата, така и за момчетата.

Прочетете целия текст в Новите Родители.