Да бъдат децата приспани и изобщо сложени в леглото понякога е изпитание за нервите на родителите. Проблемът е не само в това, че те отказват да заспят, но си измислят най-различни оправдания, само и само да отложат момента на лягането.

Това е напълно нормална фаза и няма място за притеснения. Обикновено засяга периода между четвъртата и осмата година на детето. Добрата новина за родителите е, че става дума за временен период, който рано или късно отминава.

Кои са причините за това поведение

Много деца отказват да заспят, макар да умират за сън и се борят по всякакви начини да се справят с умората и останат по-дълго будни. Това води до истерии и нервни сривове, и може да се превърне в истински проблем за цялото семейство.

Родителите се сблъскват с различни етапи на толерантност. В началото може и да им е забавно, после стават нетърпеливи, а накрая и те избухват. Правилната реакция е търпение. Да, трудно е, но трябва да се заредите с много търпение, за да преодолеете спокойно и тази фаза на растежа.

Най-често срещаните оправдания на децата

А ето и кои са най-популярните извинения и оправдания, с които децата опитват да се измъкнат и отдалечат максимално във времето момента с лягането.

- „Пишка ми се!“

Всичко това, повторено поне 10 пъти. Със сигурност не е вярно, но няма какво да направите, освен да изчакате търпеливо да спре да става от леглото и да тича до банята.

- „Жаден съм“

А детето току-що е пило вода. Но нищо не може да направите по въпроса. То ще продължи да ви гледа и да очаква поредната чаша вода.

Тук положението е леко деликатно. Когато носите чашата, не я пълнете в никакъв случай, а сипвайте съвсем малко, колкото да покрие дъното. Иначе може да се наложи детето да става през нощта или да се изпусне в леглото.

- „Мамо, много те обичам“

Задължително придружено с желание за „Гуш!“ Дори повторено 20 пъти, това няма как да ви ядоса, макар добре да осъзнавате, че е добър повод да отложи лягането.

- „Играчките вдигат шум“

Детето твърдо заявява, че те му пречат да заспи и иска да ги преместите в друга стая. И така няколко пъти, защото все някоя играчка бива забравена.

- „Боли ме корема“

Случва се на всеки, особено в хоризонтално положение.

Има деца обаче, които намират това оправдание за забавно и го повтарят поне няколко пъти всяка вечер. Честно казано – върши работа. Няма родители, който да не се притеснят в такава ситуация.

Продължава на страницата на Новите родители