Бордна карта, куфар, паспорт и... цифрово ваксинационно удостоверение? В желанието си да не загубят приходи от ваканции още едно лято заради пандемията от коронавируса Европейският съюз, някои азиатски държави и авиационната индустрия бързат да подготвят т.нар. ваксинационни паспорти за КОВИД-19, за да помогнат да се даде начален тласък на пътуванията. 

Те разработват системи, които да позволят на пътниците да използват мобилни телефонни приложения, за да доказват, че са ваксинирани, което може да им помогне да избегнат обременяващи карантинни изисквания на местата, където отиват. 

Но множеството инициативи подчертават липсата на една централна международна система за електронно удостоверяване на ваксинационния статут. Проектите също така се сблъскват с технически предизвикателства да работят заедно, а същевременно възникват въпроси за неприкосновеността на личния живот и ваксинационното неравенство. 

Ваксинационните паспорти биха добавили още едно цифрово ниво към множеството съществуващи здравни и проследяващи контактите приложения във връзка с коронавируса, въведени от много страни и щати в САЩ. Тяхната употреба на вътрешно равнище с цел отново да бъдат отворени местните икономики предизвиква разгорещени дебати, а мнозина се противопоставят те да бъдат задължителни за питейни заведения, концерти и спортни събития. Обаче има по-голяма мотивация за използването им при международните пътувания, особено когато страни като Исландия отварят своите граници за ваксинирани посетители, а други като Саудитска Арабия започват да позволяват на ваксинирани граждани да пътуват в чужбина. Решението на ЕС миналата седмица да отвори своите граници за напълно ваксинирани пътници прави въпроса още по-спешен. 

Нека да погледнем как работят ваксинационните паспорти:

ОФИЦИАЛНИ УСИЛИЯ 

Първата част на ваксинационния паспорт е официалният или одобрен електронен имунизационен картон на потребителя. Европейският съюз, Китай и Япония разработват собствени цифрови ваксинационни удостоверения за презгранично пътуване. Междувременно Великобритания миналата седмица актуализира приложението на своята Национална здравна служба, за да позволи на напълно ваксинираните потребители да доказват своя статут, когато пътуват в чужбина, което съвпада с облекчаването на правилата за пътуване. 

В момента се извършва изпитание на цифровото удостоверение на ЕС, което също така ще потвърждава резултати от тестване за КОВИД-19 или възстановяване от вируса и се предвижда да влезе в сила до края на юни, позволявайки на жителите отново да се събират с приятели и роднини, живеещи в 30 европейски страни. Все още не е ясно къде и как точно ще бъдат проверявани удостоверенията на пътниците в ЕС, който няма вътрешни гранични контролни пунктове. Служители в Брюксел казват, че това трябва да се решава от отделните страни. Идеята е пътниците да имат кюар код в своите телефони, който да може да бъде сканиран, да речем, на летище или жп гара, като се използва приложение за официално удостоверяване, което прави проверка в националните бази данни, през технически "портал" на ЕС. 

Световната здравна организация не препоръчва доказване на ваксинация като изискване за международно пътуване, изтъквайки неравномерното разпределение на ваксините, въпреки че консултира за временни насоки за разработване на "интелигентно ваксинационно удостоверение". 

ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА ПЪТУВАНЕ

Необходимо е също така пътниците да имат приложение за смартфон, което да съдържа евентуални официални ваксинационни удостоверения.

Проектът на ЕС включва технология с отворен код, която европейските страни могат да използват, за да създават свои официални мобилни портфейли.

Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА) - браншова организация на въздушните превозвачи, има свой паспорт за пътуване за смартфони "ИАТА Тревъл пас", към който са се включили авиокомпании, в това число "Кантас", "Джапан еърлайнс", "Емирейтс", "Бритиш еъруейс" и "Върджин атлантик". Конкурентен проект - "Комън пас", добива популярност сред превозвачи като "Катай пасифик", "ДжетБлу", "Юнайтед" и "Луфтханза". 

Пътниците вече могат да използват приложенията, за да проверяват дали техните резултати от тестване за КОВИД-19 се приемат на местата, където отиват. "Тревъл пас" и "Комън пас" за момента са достъпни само за пътниците на авиокомпаниите, които ги използват. И двата паспорта могат да бъдат включени към приложения за въздушни пътувания, за да могат потребителите да удостоверяват своя ваксинационен статут, когато се чекират онлайн. Също така се очаква и двете да работят с удостоверенията на ЕС. 

"Комън пас" казва, че потребителите ще могат да въвеждат ваксинационни документи до средата на юни. 

При неясните перспективи за пътуването заради пандемията ваксинационните паспорти тепърва ще стават по-широко разпространени, каза Пол Майър, който ръководи организацията с нестопанска цел "Комънс проджект", стояща за "Комън пас". "Ние очакваме, че той ще продължи да бъде изискване за международно пътуване."