Реактивното поведение често е знак, че чувствата ви зависят от външни събития извън вашето влияние или контрол. Дали имате добър или лош ден зависи изцяло от това какво се случва с вас и около вас. Зависи от това какво е времето, какъв е коментарът на шефа ви за последната ви презентация, какво е настроението на партньора ви, когато се приберете вкъщи, как е играл любимият ви отбор и т.н. Казано накратко, всички тези неща управляват емоциите ви, не вие. А когато вашите действия се основават на вашите емоции, вие сте в опасна реактивна територия. Всичко, което правите, е по вина на някой друг или на нещо друго, тоест, вие не контролирате живота си.

Това означава, че вие се чувствате зле, когато партньорът ви е в лошо настроение, когато детето ви отказва да яде това, което сте приготвили за вечеря, когато шефът ви съкращава сроковете за проекта ви. Всъщност тази ваша реакция идва директно от човешката еволюция: хормоните на стреса завладяват тялото ви, блокират рационалната част на мозъка ви и вие влизате в реактивен режим на борба или полет или в състояние, в което сте напълно неспособни да предприемете каквото и да било.

Вместо това обаче, вие можете да проверите дали лошото настроение на партньора ви е свързано с вас. Ако е така, да изясните ситуацията, а ако проблемът е другаде – да поговорите с него или просто да му дадете време да се успокои. Вместо да се ядосвате на детето си и да го наказвате, да помислите за по-разумен вариант, който да разреши проблема с яденето... Дайте си ясна сметка, че реактивното поведение само влошава положението. Когато сте в реактивен режим, можете да превърнете тривиалните неща в сериозни кризи.

Докато поведението на приятеля, партньора, детето и шефа ви е извън контрола ви, вашите собствени мисли, емоции и реакции към тези поведения са изцяло във вашия контрол. Вие не сте отговорни за техните действия и те не носят отговорност за вашите действия. Когато поемате отговорност за себе си, поведението ви може да се промени от реактивно към проактивно.

Когато сте в проактивен режим, можете да изберете как да мислите за външните събития. Тъй като емоциите следват мислите, а действията следват емоциите, когато избирате как да мислите за нещо, вие също така избирате как да реагирате на него. Номерът е да използвате пълноосъзнатостта, за да създадете пространство между външното събитие и вашата реакция към него. Когато сте в настоящия момент и в хармония с тялото си, можете да разпознаете физическите усещания, които съвпадат с конкретни мисли и емоции, което ще ви даде възможност да спрете да реагирате реактивно.

Когато ваш приятел ви каже нещо неприятно, чувствате напрежение в мускулите си и импулс да му отговорите, както „заслужава“, но вместо това, за да предотвратите верижната реакция, дайте си няколко секунди време и се попитайте дали той наистина иска да ви обиди или вие приемате думите му като обида. За да успокоите емоциите, може също да си зададете въпроса дали се идентифицирате с това, което той мисли за вас, след което може спокойно да продължите разговора, изяснявайки проблема.

Когато сме проактивни можем, да изберем върху какво да се фокусираме и да се откажем от притесненията си за неща, които не можем да контролираме. Вместо да реагираме реактивно на лошото настроение на партньора си, можем да бъдем проактивни и да му предоставим подкрепата си или просто любящото си присъствие.

Източник: Framar.bg