Ще ми увиснат гърдите, ще разхождам корем, по-голям от диня, ще събирам изпадали коси… по думите на загрижени приятелки след раждането трябваше да очаквам гигантски букет от проблеми.

 Но дали заради моя оптимизъм или заради генетиката, всички тези ужаси ме отбягнаха и изразът „раждането действа оздравително“ за мен се оказа абсолютната истина!

Сбогом, мигрена!

Когато станах на 13, пубертетът ме поздрави с първата мигрена. Изнервена? Недоспала? Юпитер е влязъл във Везни? Приготвях таблетките.

Кулминацията на това главоболие достигна през първия триместър, когато не можех да го потискам с обичайната химия. През нощта, когато не можех да мигна, мъжът ми мърмореше: „Свикнала си със силни лекарства и сега леките не ти помагат“. Може и да беше прав, но е факт, че при раждането болките ме отпуснаха и от тогава вече 1,5 години не зная какво е това мигрена. Слаби болки възникват рядко, но организмът ми, отвикнал от аналгетиците, вече се справя сам.

Безболезнен месечен цикъл

Чувала бях, че веднъж в месеца моята прабаба се е катерела по оградата от болки. Гадене, слабост, разстройство – да, очаквах идването на менструацията като скъп гост и отрано молех за отпуск от работата. Но след раждането това приключи. Последната болка ниско в корема, която изпитах, остана в родилната зала.

Равни бедра

Изкривен гръбначен стълб и бедро, което се криви на една страна  - с това ме наградиха петте години във филологическия факултет.

В кабинета на ортопеда дори не се събличах: виждайки ме в тясна блузка и впити джинси, даже интернистът можа с лекота да ми постави диагноза. Но огромният корем свърши своята работа!

Хълбокът се намести към бедрото, гръбнакът се коригира и след раждането открих с удивление, че кракът ми, който вървеше настрани, си е на мястото и всичко е симетрично.

Силен имунитет

40 минути в метрото в час пик, а след това цял ден в приятната прохлада на офиса, където климатикът духа точно над моето бюро... За моя тонзилит и синузит това беше златно време, а всеки лек грип завършваше с прием на антибиотици.

Но през бременността забравих за транспорта, разхождах се много, пиех витамини, а болното гърло, щеш-не-щеш, трябваше да отуча от лекарства и… имунитетът ми се възстанови. Пу-пу-пу, вече повече от година грип не ме лови.

Здрава коса

Сухата „метла“, която имах вместо коса, също остана в далечните „добременни“ времена. Тогава косата ми падаше ужасно, беше тънка и се заплиташе непрекъснато, не можех да се среша въобще. Но след пълноценния курс витамини с калций, който изкарах, нещата се промениха коренно. И година по-късно, когато се добрах до моята учителка, тя възкликна: „Не мога да повярвам, че това е твоята коса!“

Продължава на страницата на Новите родители