Рано или късно стигате до момента, когато детето иска колело. Или пък вие желаете то да се научи да кара велосипед. Как обаче да го изберете и с какво трябва да се съобразите при покупката? Ето няколко полезни съвета, които ще ви бъдат от полза в такъв момент.

Откъде да закупите велосипеда

В универсалните магазини цените са доста по-ниски, но пък качеството на колелата не е на толкова добро ниво, колкото в специализираните магазини за велосипеди. По-евтините колелета обикновено са по-тежки и податливи на механични проблеми, които създават опасност за здравето на детето. А всеки родител търси сигурността.

Затова ви препоръчваме да заложите на специализираните магазини с по-висок клас велосипеди. Оставете детето само да избере цвета и стила, докато вие решавате по-съществени въпроси, като размер и качество. Важно е то да харесва велосипеда си, за да има желание да го кара.

Как да разберете кой е правилният размер за вашето дете

Определянето на правилния размер на велосипеда е от решаващо значение за безопасността на малчугана, тъй като по-големите или по-малките могат да бъдат опасни за него. Твърде големите велосипеди например, могат да попречат на краката на детето да докоснат земята и ръцете му да не достигат до ръчните спирачки. Твърде малките пък принуждават детето да върти педалите със свити колене, което води до болки в ставите и уморени крака.

Размерите на детските велосипеди се определят според диаметъра на колелото. Те обикновено варират от 12 до 26 инча, като колкото по-голям е самият диаметър, толкова по-голяма е и рамката на велосипеда. Въпреки това родителите не трябва да избират велосипед на базата единствено на диаметъра на колелото, защото това зависи и от производителя. Най-добрият начин за определяне всъщност е да измерите крака на детето от вътрешната му част и да го сравните с височината на седалката. (За да го направите, трябва да накарате детето да застане до стената, както е с обувките).

Височината и възрастта на детето също могат да играят роля. (За да измерите височината му, накарайте го да застане до стената, но този път босо, и мерете от върха на главата до пода).

Различните видове детски велосипеди

Също така трябва да вземете предвид и вида велосипед, от който се нуждае вашето дете, когато определяте правилния размер. Ето какви са различните опции:

Велосипед за баланс

Този тип колелета са без педали и помагат на децата да изградят увереност в карането. При тези велосипеди правилната седнала позиция на детето е с присвити или прави колене, и здраво стъпили крака на земята. Седалката трябва да е висока колкото вътрешната част на крака на детето или малко по-ниска.

Продължава на страницата на Новите родители