„Пясъкът е материал, който бихме могли да определим като нежен и щедър“, казва Мануела Тринчи, психолог и психотерапевт.

Нежен, защото е приятен на допир и защото се плъзга през пръстите, и щедър, тъй като се трансформира лесно. В зависимост от това дали е сух, мокър, повече или по-малко разреден, пясъкът позволява да извършваме много и различни дейности, които лесно може да се адаптират към различните етапи на развитие и нарастващите способности на детето.

Но едва след 12-ия месец то може да започне да го оценява като истински инструмент за игра. „Преди тази възраст други материали са по-подходящи. Например хартията, която се мачка, скърца, разкъсва, но винаги запазва своята компактност“, отбелязва психотерапевтът.

Също така е необходимо детето да има минимум познания и владеене на движенията на собственото си тяло, за да може да може да борави и да контролира онези малки зърна пясък, които имат навика да се разпръсват и бягат на всички посоки.

Ето няколко идеи, с които може да се забавлявате заедно, докато сте на плажа. А и не само. Те са не просто игри с пясък, а занимания, които развиват креативността и въображението на детето, помагат му да усъвършенства своите умения.

На 12 месеца: Развива таксилните усещания

Играта се основава на различните усещания, които се предават от пясъка, когато той е сух или мокър. В първия случай може да изтича между пръстите, да се изплъзва и да бяга от ръката, дори когато е затворена в юмрук. Ако е мокър, залепва по пръстите като лепило. Но ако потопите ръцете си във вода, пясъкът се отлепя и пада на дъното.

Всичко това е полезно за детето, за да усети то разликите и да експериментира. А ако използвате цветен пясък (в случай, че си играете не на плажа, а на терасата или двора), то ще се забавлява още повече.

Играта е полезна, защото стимулира наблюдението и усещането за допир, също така учи на последователност.

На 3 години: Повишава креативността

Може да си направите дзен градина, която заедно да подредите в стара тава, в някое ъгълче на двора или на морския бряг. В този случай оставете детето да е водещо, а вие само му помагайте.

След като напълните тавата с пясък или си отделите едно пространство с пясък на открито, накарайте детето да го украси, така че да се получи картина. На плажа то може да използва различни по форма и размер миди и раковини, също така водорасли и камъчета. А в двора - всичко, което открие: камъчета, клонки, паднали цветчета, листа с необичайна форма и т.н. Ако пък решите да го направите в тава, това може да се превърне в прекрасна дзен украса за дома.

Тази игра действа успокояващо и релаксиращо. Освен това дава простор на въображението, стимулира креативността, предоставя възможност на детето да изобрази своите емоции и чувства върху пясъка.

Продължава на страницата на Новите родители