Емоциите, които сме изпитали непосредствено преди да си легнем, имат пряко отношение към това каква ще бъде нощта ни. Особено ако сте по-чувствителна натура. Ако сте прекалено щастливи, вероятно дълго няма да заспите от превъзбуда. Ако сте прекалено нещастни, е твърде вероятно да се събудите посреднощ и да мислите върху това, което ви прави тъжни или тревожни. Гневът е една от най-силните емоции, която има пряко и силно влияние върху съня ни. Ето как:

1. Нарушава съня.

Когато сме под стрес и напрежение, е трудно да заспим. Ако сме твърде уморени, ще дойде сънят, но не за дълго. Вероятността да се ококорим по никое време със сърцебиене не е никак малка. Дори да заспим отново, процесът е нарушен и натрупваме още повече гняв. Със сигурност следващият ден няма да е жизнерадостен.

2. Вреди на здравето.

Научно доказано е, че качеството на съня влияе върху здравословното състояние. Натрупваме все повече стрес и негативни емоции, които могат да доведат до трайно безсъние, кошмари и дори депресия.

3. Генерира негативни емоции.

Мозъкът ни обработва новата информация по време на съня и я запазва. Ако заспим ядосани, е много вероятно да се събудим в лошо настроение. Ако е възможно, опитайте се да овладеете гнева си и да заспите спокойни с положителни мисли.

4. Убива интимността.

Вечерта е време не само за почивка, но и за интимни ласки. Няма по-хладнокръвен убиец на страстта от гнева. Освен това ще започнете да свързвате леглото с гняв и негативни емоции, вместо с почивка, прегръдка, любов, сън.

5. Отблъсква партньора.

Ако сте се скарали с партньора си, опитайте се да се изясните и сдобрите, преди да заспите. Ако внезапно прекратите спора и просто се обърнете на другата страна, изпращате негативно послание – сякаш не ви интересуват добрите отношения и разбирателството, а да спечелите.