Днес за всеки родител е важно детето не само да е добре нахранено и облечено. И мама и татко се стремят също така да го направят щастливо.

Заедно с Kinder® ще поговорим как да стане това.

1. Позволете на детето да е гневно и сърдито, но бъдете до него

Често родителите се стремят да спестят на детето си всички негативни емоции. Защото според техните разбирания, щастливото дете не бива да плаче.

В действителност обаче всички малчугани трябва да изразяват емоциите си – и радостните, и тъжните. Това е пътят към доброто им психично здраве и усещането за щастие.

Децата трябва да плачат, да се ядосват, да са гневни, дори бесни. В такива моменти обаче е добре родителите да са винаги до тях, за да ги поддържат, без да си опитват да потушат или да омаловажат техните емоции.

2. Натоварете го с отговорности, но бъдете до него

Естествено е, че детството трябва да е безгрижно и хлапето да не поема на плещите си отговорности, за които още не е готово. Но разумната доза отговорност, която може да му делегирате, ще е само от помощ.

Деца, които имат свои домашни отговорности, се чувстват важни и значими за семейството си, защото участват пълноценно в живота му. Дори и 3-годишното е в състояние да събира трохите, да реди дрехите върху нисък простор, да слага масата, да полива цветята.

По-големите пък могат да приготвят закуска, да помагат на мама при пазаруване в магазина ...

Задачата на родителите е да прекарват достатъчно време с детето, за да му покажат и обяснят какво и как точно да направи.

Ако няколко пъти заедно полеете цветята, прострете прането, нахраните кучето – то ще види и ще се научи как да го прави. След това, когато се включи в работата на семейството, ще се чувства по-голямо и самостоятелно.

3. Слагайте го да спи навреме

Умореното хлапе, което системно не си доспива, не се чувства щастливо – то е раздразнително и разсеяно.

В предучилищна възраст детето се нуждае от 9-11 часа сън всеки ден.

Как обаче да го сложите да спи на време, ако цялото семейство се събира вечер и то с нетърпение чака този момент. Родителите искат и те да се видят, заедно да изгледат някой сериал, а слагането за спане сякаш не е най-важната задача.

Ако нямате сили да прочетете цяла приказка, просто полежете до детето и си разказвайте как и минал денят му.

4. Внимавайте как говорите с детето

Детето може да е затрупано с играчки и подаръци, но ако родителите постоянно му правят остри забележки, ако го обиждат и засрамват, то едва ли ще се чувства щастливо.

Не е добре да се обвинявате за всяка по-остра реплика, но е добре да внимавате как и какво говорите на хлапето. Ако все пак сте си изпуснали нервите, е по-добре да му се извините. Направете го, дори да ви се струва, че то не е съвсем право.

Продължава на страницата на Новите родители