Как да станем по-продуктивни

04 юни 2018 г., 17:10
496

Shutterstock

Понякога ни се струва, че колкото повече се опитваме да свършим, толкова по-малко успяваме. И сега ново изследване доказа това, което някои от нас вероятно са подозирали от доста отдавна. Ако искате да станете по-продуктивни трябва да станете по-малко заети. Твърде много крайни срокове, като срещи, съвещания, предаване на проекти и други такива водят до представата на хората, че имат много по-малко свободно време, отколкото всъщност имат.

В допълнение, тези граници правят така, че от една страна хората изпълняват по-малко задачи и от друга, ги карат да предприемат по-малко дългосрочни задачи, отколкото всъщност могат да изпълнят. Когато се изправят срещу подобен краен срок хората по правило започват да бавят изпълнението и изобщо заниманието си с дългосрочните задачи и се концентрират върху работата си по краткосрочните задачи.

Друга алтернатива е хората изобщо да пропуснат всичко най-важно, за да се фокусират върху простите и ненатоварващи задачки, като отговаряне на електронната поща или пък, парадоксално или не, да започнат да си поставят нови срокове и дългосрочни задачи. “Тази практика се отнася за всички от нас”, обяснява Стивън Ноулис от бизнес училището Олин в Сейнт Луис, САЩ. Екипът е провел повече от осем различни теста за период от две години, като са изследвали над 2300 участници.

Съветът на екипа е следният: може би е добра идея да оставите порция от времето си за деня отворена, за да поработите над онези задачи, които изискват повече време и работа и са оп-дългосрочни от останалите.

Science Alert

Ключови думи:
Коментари