Въпреки че главоболието е нещо доста срещано и всеки човек го е изпитвал, това не го прави по-малко мъчително. Напрежението и болката в главата са нещо, което може да те извади извън строя за часове и дори за дни. За щастие, съществуват някои хитрини, с които можете да облекчите състоянието си, стига да не става въпрос за силна мигрена.

(Ако главоболието ви е тежко и се случва често, съветваме ви да се посъветвате с лекар.)

1. Пробвайте с акупресура.

По ушите ни са разположени редица точки, които отговарят за различна част от тялото ни. Опитайте с лек масаж без натиск по точките точно зад ушната мида – може да намалите болката. А ако притиснете леко самият център на ухото – това може да освободи напрежението, което често съпътства болката.

2. Избягвайте пушена храна.

Въпреки че пушената храна определено е вкусна, по-добре я избягвайте, ако страдате от главоболие. Този вид храна е богата на хистамин – хемикал, който естествено се съдържа в организма ни, но предизвиква главоболие у някои хора. Ако се лишите от храните, богати на хистамин (сирена, салами, риба, пушени меса, кетчуп и др.), вероятно ще разредите пристъпите на главоболие.

3. Облекчете болката със студен компрес.

Ако главоболието ви е толкова силно, че не можете да станете от леглото, опитайте да държите студен компрес на челото си или на тила. Това ще разшири кръвоносните съдове и ще облекчи състоянието ви.

4. Пийте кафе.

Повечето любители на кафе знаят, че нищо не прогонва по-бързо сутрешното главоболие от чаша хубаво горещо кафе. Само не прекалявайте, защото кофеинът в по-големи количества може да доведе до обратния ефект и да предизвика мигренозна болка. 

5. Изберете подходящите упражнения.

Едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето си, е да бъдете активни, да правите физически упражнения, да се движите. Много е важно обаче да изберете правилните упражнения за вас. Например тежките физически упражнения е възможно да предизвикат главоболие. За сметка на това редовните и по-леки упражнения могат да се преборят успешно с болката. Йогата например освобождава напрежението от тялото, което от своя страна понижава риска от възникване на мигренозен пристъп.

6. Носете косата си спусната.

Въпреки че вързаната коса е нещо доста удобно в ежедневието, по-добре да избягвате този вид прическа, ако сте предразположени към главоболие. Опънатата коса в опашка може да предизвика напрежение и да доведе до мигрена.

Brightside