Дори да сте научили детето си да ходи на гърне от най-ранна възраст, нощното напишкване е често срещано явление при децата на възраст между 4 и 7 годинки. Приблизително 15 % от децата на тази възраст се напишкват в леглото си поне два пъти седмично. Ето какво можете да предприемете, за да се справите с този проблем (който е съвсем нормален за този възрастов период).

1. Намалете течностите преди лягане.

За да предотвратите препълването на пикочния мехур, е важно да контролирате броя напитки, които детето поглъща от късния следобед до края на деня. Нека поема повече течности сутрин и около обяд, след което постепенно намалявайте количеството им. Освен това е важно детето да ходи до тоалетна непосредствено преди да си легне – нека това се превърне в навик.

2. Избягвайте определени храни, които дразнят пикочния мехур.

Някои храни дразнят пикочния мехур на малките деца и е възможно да се стигне до нощни инциденти, защото те все още не умеят да се контролират. Избягвайте храни с висока киселинност като например плодовите сокове от лимон, портокал, ананас, ябълка, боровинка.

Също така избягвайте млечните продукти като прясно и кисело мляко, защото е възможно да успят детето и да не се събуди, когато пикочният му мехур се напълни. Силно непрепоръчителни са и напитки като топъл шоколад, чай, газирани и всякакви безалкохолни, които съдържат високо съдържание на захар или кофеин.

3. Правете си нощна пауза за тоалетна.

Децата имат дълбок сън. Затова понякога е трудно да се събудят сами, когато пикочният им мехур е пълен. Дори да имат позиви за тоалетна, е по-вероятно да продължат да спят. Затова бихте могли да опитате да ги будите по някое време през нощта, за да ходят до тоалетна. Звучи малко стресиращо, но не се притеснявайте – бързо ще заспят отново. Целта е организмът да свикне да се разбужда сам и да реагира на позиви.