Как да се справим с нощното напишкване при децата?

27 януари 2019 г., 23:05
4175

Shutterstock

Дори да сте научили детето си да ходи на гърне от най-ранна възраст, нощното напишкване е често срещано явление при децата на възраст между 4 и 7 годинки. Приблизително 15 % от децата на тази възраст се напишкват в леглото си поне два пъти седмично. Ето какво можете да предприемете, за да се справите с този проблем (който е съвсем нормален за този възрастов период).

1. Намалете течностите преди лягане.

За да предотвратите препълването на пикочния мехур, е важно да контролирате броя напитки, които детето поглъща от късния следобед до края на деня. Нека поема повече течности сутрин и около обяд, след което постепенно намалявайте количеството им. Освен това е важно детето да ходи до тоалетна непосредствено преди да си легне – нека това се превърне в навик.

2. Избягвайте определени храни, които дразнят пикочния мехур.

Някои храни дразнят пикочния мехур на малките деца и е възможно да се стигне до нощни инциденти, защото те все още не умеят да се контролират. Избягвайте храни с висока киселинност като например плодовите сокове от лимон, портокал, ананас, ябълка, боровинка.

Също така избягвайте млечните продукти като прясно и кисело мляко, защото е възможно да успят детето и да не се събуди, когато пикочният му мехур се напълни. Силно непрепоръчителни са и напитки като топъл шоколад, чай, газирани и всякакви безалкохолни, които съдържат високо съдържание на захар или кофеин.

3. Правете си нощна пауза за тоалетна.

Децата имат дълбок сън. Затова понякога е трудно да се събудят сами, когато пикочният им мехур е пълен. Дори да имат позиви за тоалетна, е по-вероятно да продължат да спят. Затова бихте могли да опитате да ги будите по някое време през нощта, за да ходят до тоалетна. Звучи малко стресиращо, но не се притеснявайте – бързо ще заспят отново. Целта е организмът да свикне да се разбужда сам и да реагира на позиви.

4. Увеличете приема на магнезий.

Според някои учени е възможно децата да се напишкват и заради понижени нива на магнезий в организма, което води до ниска чувствителност на нервната система. Няма нужда да давате на детето си хранителни добавки или лекарства, просто наблегнете на банани, авокадо, сьомга, тофу.

5. Говорете с детето.

Не премълчавайте проблема, сякаш е някаква тема табу. Най-добре да обясните на детето какво се случва и защо се случва, както и да му дадете да разбере че не е нещо ненормално и не бива да се срамува от това. Все пак е редно в някакъв момент да се преодолее този проблем, затова му обръщате внимание и предприемате нужните стъпки заедно. В никакъв случай не се карайте и не се подигравайте на детето!

6. Награждавайте детето си.

Много е важно да се уточни, че наградата трябва да бъде вследствие на нещо, което детето е направило самостоятелно. Имайте предвид, че нощното напишкване не може да бъде контролирано, затова ако го награждавате за това, че леглото му на сутринта е сухо, а му се карате, когато не е, ще го накарате да се почувства много неудобно и ще го объркате. Затова го награждавайте за неща, които са косвено или пряко свързани с нощното напишкване. Например когато:

- пие повече течности до обяд;

- изяжда си порцията с полезна храна, богата на магнезий;

- отива да тоалетната непосредствено преди лягане.

7. Трябва да знаете кога е необходимо да се консултирате с лекар.

Както споменахме още в самото начало, състоянието „нощно напишкване” не е болест, нито е ненормално в ранна детска възраст. Въпреки това съществуват обстоятелства, които изискват консултация със специалист. Обърнете се към лекар, ако:

- детето ви има постоянни инциденти и през деня, и през нощта и е на възраст над 5 години;

- детето ви се напишква всяка нощ и е на възраст над 7 години;

- минали са месеци без детето да се напишка нито веднъж и внезапно започва да го прави всяка вечер,и е на възраст над 5.

Цветелина Велчева

Коментари