Със сигурност съществуват теми, които избягвате, или въпроси, на които не искате да отговаряте. Въпреки това роднините, съседите, приятелите не спират да ви питат за работата, за децата, за вещите ви, за домашните ви любимци, за ваканцията ви и т.н. Ако някой човек не ви е близък, със сигурност любопитството му може да бъде ужасно дразнещо и неприятно. Все пак доброто възпитание изисква да излезете по някакъв начин от ситуацията. Ако някой ви зададе неудобен въпрос, можете да предприемете следното:

- да смените темата;

- да отговорите съвсем лаконично и общо;

- да заявите, че не желаете да говорите за това;

- да отговорите с въпрос.

В повечето случаи когато игнорирате въпроса, човекът, който го е задал, започва да се чувства неудобно и самият той сменя темата. Дори може да си вземе поука и друг път да не навлиза в личното пространство на другите.

Ако все пак си имате работа с някой изпечен нахалник, който продължава да любопитства, кажете: „Не ми се говори за това, кажи ми ти как си, какво става с теб?” Първо, насочвате вниманието в друга посока, към човека, който най-вероятно обича да говори за себе си; второ, овладели сте се и сте отговорили вежливо и възпитано. Най-важното е да не проявите грубост и да не изстреляте нервно отговор, ядосани от чуждата несъобразителност.

Въпросите са тези, които задават хода на един разговор. Затова психолозите пишат цели книги по въпросите за умението да се води разговор. Независимо дали е в битова, или официално-делова сфера, разговорите си имат свой етикет и е добре да го познаваме.

Цветелина Велчева